Van Basten: "Veranderingen mogen van mij snel gaan"

27 oktober 2016, 09:45

Marco van Basten probeert in zijn functie bij de FIFA een innovatieve stempel te drukken de voetbalwereld. De voormalig topschutter verruilde zijn rol als assistent-bondscoach bij Oranje voor de job bij de wereldvoetbalbond en hoopt bij de FIFA veel veranderingen teweeg te kunnen brengen.

Van Basten komt bij de FIFA binnen op het moment dat het mondiale voetbalorgaan veel veranderingen lijkt door te gaan voeren in het voetbal. De Nederlander heeft directe invloed op de besluitvorming. "Van mij mogen veranderingen snel gaan. Videoarbitrage al meteen bij het volgende WK? Ik zou het toejuichen", zegt Van Basten tegen het Algemeen Dagblad. Hij vindt de videoref een zeer waardevolle toevoeging. "Bij twijfel doorspelen en het lekker aan de scheids in het veld laten, dat is hoe ik het zie. En sowieso: beperk het inzetten van videoarbitrage tot drie hoofdmomenten. Doelpunt, rode kaart, penalty. We moeten er ook weer geen rechtbank van willen maken."

Wat Van Basten betreft worden de mutaties zo snel mogelijk doorgevoerd, maar onze landgenoot beseft dat er veel bij komt kijken. "Ik ben ook reëel. Ik maak nu mee hoe het gaat: als commissie 1 erover vergadert, moet het daarna langs commissie 2 en zo zitten er tal van stappen tussen papier en praktijk. Plus: het is belangrijk om met z'n allen samen op te trekken, dus 'het voetbal', de scheidsrechters, de IFAB. En ook het publiek moet goed worden voorgelicht over veranderingen. Dan ben je zo twee jaar bezig", weet Van Basten.

Het is niet zo dat Van Basten door zijn FIFA-functie opeens een schat aan ambities heeft gekregen. "Ik probeer er gewoon iets leuks van te maken in deze functie. Voor het voetbal, als sport om te doen. En voor alle mensen die er graag naar kijken."

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen