Belastingclaim zorgt weer voor onzekerheid bij Twente

28 oktober 2016, 08:09

De veelbesproken garantie van 32 miljoen euro vanuit de gemeente moet FC Twente de zo gewenste financiële boost geven. De Tukkers hebben lange tijd alles in het werk gezet om de cijfers op orde te krijgen en daarmee de inmiddels toegezegde garantie te kunnen krijgen, maar verkeren nog steeds in onzekerheid. De gemeenteraad moet namelijk nog akkoord gaan met een belastingclaim waar de club uit Enschede mee te maken heeft.

Dat meldt TC Tubantia. Het medium stelt dat Twente momenteel geen oude schulden kan herfinancieren, omdat het nog niet duidelijk is hoeveel geld de fiscus wil zien. De voormalig commissarissen van de club dekken samen maximaal 3,5 miljoen euro voor de belastingclaim, maar als deze hoger uitvalt, dan moet Twente zelf een duit in het zakje doen. De hoogte van deze claim is afhankelijk van de resultaten van het onderzoek van de belastingdienst naar dertig transfers die Twente in de afgelopen jaren gedaan heeft. Onder meer bij de transfer van Dusan Tadic naar Southampton in 2014 zou zijn gesjoemeld met geld. Het valt nog te bezien wanneer de fiscus met de rekening komt en Twente dus weer waar het aan toe is.

Twente kan vanaf 1 november een beroep doen op de garantie vanuit de gemeente, maar moet er moet dan wel sprake zijn van een 'beheersbaar risicoprofiel'. 31 december was aangewezen als uiterste termijn voor de garantie, maar als het de Enschedeërs niet lukt om het hierboven genoemde aan te tonen, dan kan de deadline opgerekt worden tot 1 juni 2017.

De gemeenteraad opteerde er eerder voor om voor 32 miljoen euro garant te staan, aangezien het anders de 17 miljoen euro die het nog tegoed had van Twente zou moeten afschrijven. Deze situatie is nog steeds aan de orde. "Als wij de resterende schulden niet kunnen herfinancieren, komen we volgende zomer opnieuw in de problemen en komt de faillissementsdreiging weer om de hoek kijken. Herfinanciering van leningen met een hoge rente is écht noodzaak", zegt Marcel Wendrich, die het bestuur van Twente adviseert. "Zo moet Twente in 2017 een lening van 8,5 miljoen aflossen, die het vorig jaar tegen 8% sloot."

Twente-voorzitter Jan Schutrups heeft vertrouwen in een goede afloop en dat Twente de gemeenteraad dus kan overtuigen dat de risico's te beheersen zijn. "Het resultaat over dit seizoen zal beter zijn dan voorspeld. Ook over het vorige seizoen zijn we royaal in de plus geëindigd. Kortom, het risicoprofiel van FC Twente is nu een stuk positiever."

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen