Roda JC dankt keeper Van Leer voor punt bij FC Twente

28 oktober 2016, 22:01   Bijgewerkt: 28 oktober 2016, 23:35

Roda JC heeft in de uitwedstrijd bij FC Twente voor een kleine verrassing gezorgd door met 0-0 gelijk te spelen. De Tukkers domineerden en kregen de grootste kansen via Yaw Yeboah en Jari Oosterwijk, maar het lukte niet om de uitblinkende Benjamin van Leer te passeren. In toegevoegde vijf minuten kreeg Twente nog een grote kans via Enes Ünal, maar die kopte recht op de doelman af.

In tegenstelling tot bijna alle andere clubs uit de Eredivisie hadden FC Twente en Roda JC geen doordeweekse bekerwedstrijd en konden ze zich een hele week voorbereiden op dit duel. Vooral de Limburgers leken dat goed gedaan te hebben, want in de eerste helft hield Roda redelijk eenvoudig stand. Doelman Van Leer moest slechts twee keer reddend optreden, bij een schot van Mateusz Klich en een van richting veranderd schot van Yeboah.

Ondanks dat er vooral bij Twente veel misging, wisselde coach René Hake niet in de rust. Dat moest hij vroeg in de tweede helft toch doen, toen Fredrik Jensen zich verstapte en niet meer verder kon. De Fin was aanvankelijk al gestart in plaats van Chinedu Ede, die in de warming-up geblesseerd was geraakt. Oosterwijk kwam hem vervangen.

De lange spits was namens Twente meteen dicht bij een doelpunt. Uit een corner kopte hij in, maar Van Leer bracht met een katachtige reflex redding en tikte de bal over de lat. Eerder had hij al gered op een schot van Ünal. De spits gebruikte goed zijn lichaam en poeierde op Van Leer, die er andermaal een corner van maakte.

Roda bleef door het goede keeperswerk van Van Leer overeind en kwam er zo nu en dan gevaarlijk uit. Invaller Nestoras Mytidis brak twee keer door op links, maar schoot voorlangs en zag zijn voorzet voorlangs gaan. Chris Kum was namens de club uit Kerkrade ook dicht bij een goal, maar na het mistasten van doelman Nick Marsman kopte hij over.

Twente zette in de slotfase nog alles op alles, maar vond ook in blessuretijd het net niet. Keeper Van Leer tikte een laag schot van Yeboah uit de hoek en stond op de goede plek bij een inzet van Ünal. Roda stijgt door het punt naar plek zeventien en passeert Willem II, Twente blijft vijfde.