Sparta en Heracles in evenwicht na onderhoudende confrontatie

29 oktober 2016, 22:05

Het vooral na rust spectaculaire treffen tussen Sparta Rotterdam en Heracles Almelo is geëindigd in 2-2. Heracles wist in grote delen van de wedstrijd niet te overtuigen en zag op slag van rust een doelpunt van Thomas Bruns wegens vermeend buitenspel afgekeurd worden.

Even later was het Zakaria El Azzouzi die Sparta op voorsprong zette. Ook na rust ploeterde Heracles en kon Sparta zonder al te veel moeite overeind blijven. Invaller Brahim Darri bevrijdde Heracles echter met een schitterende gelijkmaker en een knappe rush die de 2-1 van Brandley Kuwas inleidde. Vrijwel meteen na de aftrap zorgde een andere invaller, Loris Brogno, voor de 2-2. In de buitengewoon spannende slotfase had Sparta de overwinning voor het grijpen, maar Thomas Verhaar miste in de blessuretijd een strafschop.

Beide ploegen begonnen afwachtend aan de eerste helft die vervolgens echter steeds levendiger werd. Heracles probeerde het spel te maken, maar wist het goed georganiseerde Sparta weinig in de problemen te brengen. De grootste mogelijkheden voor de Heraclieden waren voor Lerin Duarte, die een verraderlijke afstandspoging knap gekeerd zag worden door doelman Roy Kortsmit, en Brandley Kuwas die de bal verkeerd raakte.

Het beter combinerende Sparta gokte veelvuldig op de tegenaanval en creëerde enkele goede kansen. Verhaar dook twee keer vrijstaand op in het strafschopgebied, Stijn Spierings schoot een metertje naast en Heracles-doelman Bram Castro moest een schuiver van Craig Goodwin uit de hoek tikken. Vlak voor rust leek Heracles op voorsprong te komen, maar een treffer van Bruns werd ogenschijnlijk onterecht afgekeurd wegens buitenspel. Kort daarna opende Sparta juist de score, nadat de volledig vrijstaande El Azzouzi bij de eerste paal een voorzet van Verhaar binnen kon tikken.

De tweede helft kende aanvankelijk hetzelfde spelbeeld als de eerste: Sparta trok zich terug op de eigen helft en Heracles miste het vernuft om door de verdedigingslinies van de Spangenaren heen te breken. Vlak na rust kwam Castro goed weg toen hij een poging van Goodwin niet klemvast had en aan de andere kant zag Robin Gosens een voorzet op de bovenkant van de lat belanden. Na een uur spelen viel Brahim Darri in bij Heracles en dat was precies de impuls die de Almeloërs nodig hadden. De buitenspeler lepelde de bal met veel gevoel in de verre bovenhoek en liet Kortsmit aan de grond genageld staan.

Darri stond met een knappe rush vanaf eigen helft ook aan de basis van de 2-1: via Bruns belandde de bal bij Kuwas die naar binnen kapte en zichzelf daarmee genoeg ruimte verschafte om Kortsmit te passeren. Lang kon Heracles echter niet genieten van de verkregen voorsprong. Een minuut later stapte Tim Breukers te laat in na een pass van Mart Dijkstra op Brogno, waardoor de Belg alle tijd had om de bal in de verre hoek te plaatsen.

In de spectaculaire slotfase kon de wedstrijd alle kanten op en het leek erop dat Sparta toch nog drie punten mee naar huis kon nemen: Justin Hoogma legde in de blessuretijd Finn Stokkers neer binnen het eigen strafschopgebied en arbiter Ed Janssen kon niets anders doen dan naar de stip wijzen. Verhaar en Brogno ruzieden openlijk over wie de strafschop mocht nemen en Verhaar leek degene te worden die Sparta drie punten mocht bezorgen. Dat was echter buiten Bram Castro gerekend die met een uitstekende reflex Verhaar van de 2-3 afhield.