Groep F: Real verspeelt zege in Polen, Dortmund door

2 november 2016, 22:51   Bijgewerkt: 3 november 2016, 00:32

Real Madrid leek zich woensdag te gaan verzekeren van overwintering in de Champions League. De Spanjaarden kwamen op bezoek bij Legia Warschau met 0-2 voor, maar remiseerden uiteindelijk met 3-3 in de Poolse hoofdstad. Borussia Dortmund speelde zich in groep F wel in de achtste finales van het miljoenenbal, door thuis met 1-0 te winnen van Sporting Clube de Portugal.

Real Madrid beleefde nochtans een prachtig begin in Warschau, waar vanwege UEFA-sancties achter gesloten deuren werd gespeeld. Met een weergaloze volley van buiten het strafschopgebied opende Gareth Bale al na 55 seconden de score voor de bezoekers uit Spanje. De Welshman maakte daarmee het snelste Champions League-doelpunt in de clubhistorie. In de 35ste minuut was Bale de assistgever bij de 0-2 van Karim Benzema.

Daarna nam Real Madrid gas terug, wat vijf minuten voor de pauze al leidde tot de 1-2 van Vadis Odjidja-Ofoe. De oud-speler van Club Brugge scoorde met een fraaie knal vanaf de rand van het strafschopgebied. Miroslav Radovic herstelde dertien minuten na de doelwissel, met een laag schot eveneens vanaf de rand van de 'zestien', zelfs het evenwicht voor Legia Warschau.

In het laatste half uur van de ontmoeting maakte Real jacht op de volle buit, maar het moest wel oppassen voor de counter. Zeven minuten voor tijd stond het achterin niet goed bij de titelverdediger, waarvan Thibault Moulin profiteerde. De Fransman tekende voor de 3-2, ook hij trof doel vanaf de rand van het penaltygebied.  Mateo Kovacic voorkwam twee minuten later met de 3-3 een nederlaag voor Real. Bijna gingen de Spanjaarden zelfs nog met de winst aan de haal, maar in de extra tijd raakte Lucas Vazquez de lat.

Bij winst in Polen was Real Madrid op tien punten uit vier wedstrijden gekomen en zeker geweest van plaatsing voor de tweede ronde, maar het heeft nu acht punten en moet derhalve nog even wachten op het veiligstellen van overwintering in het miljoenenbal. Borussia Dortmund haalde haar ticket voor de laatste zestien al wel binnen. Met een 1-0 thuiszege op Sporting Clube de Portugal kwam het op tien punten uit vier duels.

Om disciplinaire redenen zat goalgetter Pierre-Emerick Aubameyang niet bij de selectie van Dortmund. Hij werd in de spits vervangen door Adrian Ramos en die tekende voor het beslissende doelpunt op het Signal Iduna Park. De Colombiaan kopte in de twaalfde minuut raak uit een voorzet van Matthias Ginter. Nog voor de rust was Dortmund dicht bij de 2-0, toen Christian Pulisic de lat raakte.

Sporting staat derde met drie punten en lijkt zich te moeten gaan richten op het behalen van Europa League-voetbal. In dat gevecht heeft het twee punten voorsprong op hekkensluiter Legia Warschau. Bij Sporting stonden Marvin Zeegelaar en Luc Castaignos in de basis tegen Dortmund. Laatstgenoemde werd in de rust vervangen door Bas Dost. Danny Makkelie hanteerde de fluit in Duitsland.