Portret Zeegelaar: belofte in Portugal alsnog ingelost

4 november 2016, 20:19   Bijgewerkt: 5 november 2016, 12:10

Met vier spelers is Nederland goed vertegenwoordigd in de selectie van Sporting Clube de Portugal. Douglas, Bas Dost en Luc Castaignos zullen bij het grote publiek bekend zijn, maar dat geldt wellicht in mindere mate voor Marvin Zeegelaar. De 26-jarige doorliep de jeugdopleiding van Ajax, maar wist daar niet door te breken in het eerste elftal. Via Rotterdam, Barcelona, Elazig, Blackpool en Vila do Conde belandde hij afgelopen winter in Lissabon, waar hij zijn belofte alsnog lijkt in te lossen. Opmerkelijk genoeg wel als linksback.

Opmerkelijk, want Zeegelaar begon zijn loopbaan als profvoetballer als linksbuiten. Toen de officiële website van Ajax hem in september 2009 vroeg wat punten te noemen waarop hij zich als vleugelaanvaller nog moet verbeteren, antwoordde hij: "Ik moet meer mijn man opzoeken en meer acties maken. Dat hoort bij een linksbuiten. Ook moet ik meer scoren. Ik heb vorig seizoen een keer of zeven gescoord. Dat hadden er meer kunnen zijn als ik wat gieriger was geweest, maar ik geef liever ballen af. Een actie en een goede voorzet geven mij de meeste voldoening."

'Raar en onverwacht debuut' bij Ajax

Een doorbraak in de Amsterdam ArenA bleef uit voor Zeegelaar. In de Eredivisie speelde hij namens de nationale recordkampioen slechts 106 minuten, verspreid over vier invalbeurten. Volgens Tuttosport, een Italiaanse krant met weliswaar een niet heel beste reputatie als het gaat om betrouwbaarheid, wist Zeegelaar zich desondanks wel in de kijker te spelen bij Juventus. De Amsterdammer vond echter niet in Turijn, maar in Kralingen nieuw emplooi: Ajax verhuurde hem in januari 2011 aan Excelsior.

Dreigende woorden van Pastoor

Bij de Spaanse club werd Zeegelaar in eerste instantie gehaald voor het tweede elftal, maar Espanyol had voor later grote plannen met hem. "Hij is een duidelijke investering voor de toekomst", meldde de club bij de presentatie van de aanvaller, die voor vier jaar had getekend in Barcelona. In de Spaanse vierde divisie, het niveau waarop Espanyol B uitkwam, maakte Zeegelaar echter maar mondjesmaat speelminuten. Slechts één jaar na de ambitieuze presentatie was het huwelijk tussen Zeegelaar en Espanyol alweer voorbij.

Omgetoverd tot linksback in Turkije

Nadat hij zonder succes op proef was geweest bij RKC Waalwijk ging Zeegelaar medio 2012 opnieuw een buitenlands avontuur aan, ditmaal bij het Turkse Elazigspor. Die club zal bij de gemiddelde voetbalvolger niet direct bekend in de oren klinken. Dat is ook niet zo gek, want op het moment dat Zeegelaar er tekende, was het net gepromoveerd naar de hoogste voetbalafdeling van het land. Daarop was Elazigspor alleen tussen 2002 en 2004 eerder uitgekomen. In zijn eerste jaar in het oosten van Turkije speelde Zeegelaar 21 officiële duels. Scoren deed hij niet, wel viel hij op met het incasseren van twee directe rode kaarten.

Met een dertiende plaats in het seizoen 2012/2013 wist Elazigspor zich te handhaven in de Super Lig, al begon voor Zeegelaar de daaropvolgende jaargang toch een niveau lager. In Engeland, bij Blackpool, om precies te zijn. De verhuurdeal werd pas twee minuten voor het sluiten van de transfermarkt afgerond, maar alle haast bleek voor niets: na slechts twaalf minuten in het Championship te hebben gespeeld, voegde Zeegelaar zich in januari 2014 weer bij Elazigspor. In de tweede helft van de jaargang 2013/2014 stond de oud-Ajacied achttien keer in de basis, vrijwel niet meer als linksbuiten, maar vooral als linksback.

Verder gegroeid in Portugal

"Hij speelde onder meer twee keer tegen Dortmund en één keer tegen Real Madrid in de Champions League en liet daarbij een goed niveau zien. En dat als linksback, terwijl hij een gewezen linksbuiten is. Dat komt hem ten goede, ook vanwege zijn offensieve daden. Jetro Willems heeft die kwaliteiten ook, maar laat die op dit moment minder zien", lichtte Blind zijn keuze vrijdag toe. En dus mag Zeegelaar zich volgende week, samen met clubgenoot Dost, melden bij het Nederlands elftal voor de oefeninterland tegen België (9 november) en de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Luxemburg (13 november).

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen