Rasvoetballers Utrecht vergroten malaise Excelsior

6 november 2016, 14:31   Bijgewerkt: 6 november 2016, 14:40

Utrecht is weer hard op weg naar de subtop van de Eredivisie. De ploeg van Erik ten Hag rekende in eigen huis af met Excelsior: 2-1. De eerste helft verliep stroef, maar na rust waren het de rasvoetballers Yassin Ayoub en Nacer Barazite die het verschil maakten.

De fans in de Galgenwaard hadden waarschijnlijk gerekend op een makkelijke middag voor FC Utrecht dat in de Domstad nog nooit verloor van Excelsior. De Rotterdammers hadden bovendien sinds 24 september al niet meer gescoord. Utrecht stak wel in goede vorm met tien punten uit de laatste vijf eredivisieduels.

Van die statistieken trokken de bezoekers zich in de eerste helft nog niets aan. Sébastien Haller en Richairo Zivkovic lagen aan de ketting bij Henrico Drost en de sterk spelende Jurgen Mattheij en ook de creatieve middenvelders kregen weinig ruimte. Utrecht speelde ook in een veel te laag tempo om het de verdediging van Excelsior lastig te maken.

De eerste grote kans was zelfs voor de bezoekers. Mike van Duinen, ooit begeerd door Utrecht, liep zich goed vrij en gleed de bal richting doel na een mooi aangesneden voorzet van Khalid Karami. Karami. Robbin Ruiter toonde zich wel scherp voorkwam de 0-1. FC Utrecht kwam tot de laatste minuut van de eerste helft niet dichter bij een doelpunt. Vlak voor rust kwam de thuisploeg toch nog bijna op voorsprong. Soufyan Amrabat verraste met een gedrukt afstandsschot bijna Tom Muyters, die hulp kreeg van de binnenkant van de paal om zijn doel schoon te houden.

Ondanks de fraaie staaltjes voetbal van Ayoub en Amrabat ging de thuisploeg onder begeleiding van een voorzichtig fluitconcert de kleedkamer in. Of dat de spelers motiveerde is moeilijk te zeggen, maar tien minuten na rust stond het wel ineens 2-0. Ten Hag zat nog nauwelijks op zijn stoel, toen hij al weer mocht gaan staan om te juichen. Leeroy Owusu leverde de bal in en na twee passes stond Ayoub vrij links in het strafschopgebied. De middenvelder plaatste de bal uitstekend in de verre hoek. Muyters zag de bal buiten zijn bereik via de binnenkant van de paal binnenvliegen: 1-0.

Het contrast met de eerste helft was buitengewoon groot want Utrecht drukte meteen door in een hoog tempo. Nacer Barazite gooide het duel meteen op slot na een dribbel over de as van het veld en een loepzuiver schot in de verre hoek: 2-0. Excelsior stortte volledig in na de tweede tegentreffer en kreeg kans na kans tegen.

Die hoop werd alleen maar groter toen invaller Stanley Elbers binnen een minuut na zijn invalbeurt de 2-1 aantekende op aangeven van Nigel Hasselbaink. Een tweede goal na een maand zonder doelpunten was teveel gevraagd voor Excelsior. Ook Utrecht scoorde niet meer, Zivkovic liet nog na om de 3-1 te maken van een meter afstand voor open doel. FC Utrecht zet de opmars op de ranglijst voort en staat achtste met zestien punten uit twaalf duels. Excelsior staat in de gevarenzone met tien punten.