Gehavend Oranje kan landenderby weer niet winnen

9 november 2016, 22:44   Bijgewerkt: 10 november 2016, 14:50

Met het WK-kwalificatieduel met Luxemburg (zondag) in het zicht, heeft het Nederlands elftal in de zoektocht naar zelfvertrouwen en punten voor de FIFA-ranking matig tot redelijke zaken gedaan. Oranje speelde de Derby der Lage Landen tegen België in de Amsterdam ArenA met 1-1 gelijk. Het had slechter gekund, maar het was weinig verheffend en er vielen bovendien drie spelers uit.

6 september 1997. Dat is de dag dat het Nederlands elftal, ondanks het feit dat er nog zes ontmoetingen volgden, voor het laatst wist te winnen van België. De verhouding tussen beide Benelux-landen kenterde afgelopen jaren volledig, wat ook te zien is in de onderlinge duels. Oranje heeft de burenruzie, in een matig gevulde ArenA, voor de zevende keer op rij niet gewonnen. Zodoende bekroonde Wesley Sneijder zijn 125ste interland niet met een overwinning.

En dat terwijl het lijstje afwezigen al zo groot was bij Oranje. Spelers als Rick Karsdorp, Kevin Strootman, Arjen Robben (wel tegen Luxemburg), Davy Pröpper, Quincy Promes, Stefan de Vrij, Terence Kongolo en Daryl Janmaat waren er stuk voor stuk niet bij. Het kwam het spel van het gehavende Nederlands elftal niet ten goede. Het was vooral tegenhouden. De Belgen voetbalden weliswaar wat makkelijker, maar konden ook niet echt door de Oranje-defensie snijden. De Rode Duivels kwamen bij vlagen door via de vleugels, maar creëerden in de eerste helft maar één goede kans. Nota bene de kleine Dries Mertens, die het als spits mocht proberen, knikte de bal echter over.

Na de theepauze veranderde er weinig aan het spelbeeld. Het initiatief lag vooral bij de Belgen, maar veel was er niet te beleven. Dat is nog een understatement, omdat het niveau aan beide kanten stof tot nadenken geeft. Joshua Brenet viel meteen na rust in voor Klaassen en werd daardoor de twaalfde debutant onder Blind. De PSV-back zorgde voor het mooiste Oranje-moment na rust: na een fraaie solo prikte hij de bal nét naast. Dat was eigenlijk het enige Nederlandse wapenfeit in de tweede helft, waarin Lens ook nog eens uitviel met een hamstringblessure.

Waar Lukaku het net niet kon vinden, lukte dat Yannick Carrasco wel. Tien minuutjes voor tijd zeilde een inzet van de Atlético-aanvaller via het been van Veltman over Maarten Stekelenburg heen. De 1-1 was zeer fortuinlijk, maar wel verdiend. België ging hierna nog op zoek naar de winnende treffer, maar het blijf bij een gelijkspel.

Voor Oranje is het geen slecht resultaat tegen de sterke ploeg van België, maar de vooruitzichten voor het treffen met Luxembrg hadden beter gekund. Het spel tegen de Belgen was niet alleen zeer sober, de fysieke ellende zorgt ook voor veel onzekerheid. Wellicht kan de comeback van Arjen Robben, die al aandachtig toeschouwer was in de ArenA, voor de zo gewenste boost zorgen.

[photo,102373,left,]

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen