Een nadere kennismaking met voetbaldwerg Luxemburg

13 november 2016, 09:00   Bijgewerkt: 12 november 2016, 18:51

Na de remise tegen Zweden en het verlies tegen Frankrijk moet het Nederlands elftal vandaag (zondag) winnen van Luxemburg om nog enigszins op koers te blijven voor het WK van 2018 in Rusland. Voor het grote publiek is de nationale ploeg van Luxemburg redelijk onbekend, met weinig aansprekende prestaties in het verleden. FCUpdate.nl neemt de tegenstander van Oranje onder de loep.

Voetbaldwerg 

33 keer deed Luxemburg mee aan een kwalificatiecyclus, 33 keer slaagde het er niet in om een ticket voor een WK of een EK in de wacht te slepen. Het zegt veel over de status van Luxemburg als voetballand. Het hertogdom staat momenteel op de 130ste plaats op de wereldranglijst en bezette nog nooit een plek in de top honderd. Het land bereikte tien jaar geleden haar laagste notering ooit, door in 2006 op de 186ste plaats te staan. Sindsdien bungelt de voetbaldwerg rond de plaats waar het momenteel staat.

In die twee duels won Oranje dus met kleine getallen, maar in het verleden zette de ploeg ook enkele keren een grote uitslag neer tegen Luxemburg. Zo won Oranje in 1971 met 6-0 en 0-8 van het land en noteerde Nederland in 1946 een spectaculaire 2-6 overwinning, mede door vier treffers van Faas Wilkes. Het is alweer even geleden dat Luxemburg wist te scoren tegen Nederland. Dat gebeurde voor het laatst in oktober 1963, toen het land met 1-2 verloor van Oranje. Het Nederlands elftal kent een uitstekende balans tegen Luxemburg in WK-kwalificaties, aangezien het de vijf ontmoetingen allemaal won met een doelsaldo van negentien voor en drie tegen.

'Goede' kwalificatiereeks 

Basiskracht Aurélien Joachim zal daar niet verbaasd over zijn, hij zei voorafgaand aan de kwalificatiereeks al dat Luxemburg als voetballand in de lift zit. "We speelden eerst met elf man achter de bal en kwamen amper over de middenlijn heen, maar we proberen ons te verbeteren en meer vooruit te voetballen", legde de voormalig spits van Willem II en RKC Waalwijk uit. "We moeten onze ontwikkeling omzetten in punten."

Zestienjarig toptalent in selectie 

Eén van de sterkhouders die wel aan de bak komt bij een internationale ploeg, is Laurent Jans. De 24-jarige verdediger is basisspeler bij Waasland-Beveren en vaste kracht in de nationale ploeg. Ook de ervaren Mario Mutsch beschikt over internationale ervaring. De 32-jarige centrumverdediger speelt sinds 2011 in Zwitserland, waar hij momenteel het tricot van St. Gallen draagt. 

De wedstrijd in het Stade Josy Barthel, dat een capaciteit heeft van 8.054 personen, begint vanavond om 18.00 uur. 

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen