Hattrick Dolberg blijkt opmaat naar ruime zege Ajax

20 november 2016, 16:46   Bijgewerkt: 21 november 2016, 08:48

In de Amsterdam Arena heeft Ajax vanmiddag een zeer ruime overwinning geboekt op NEC. De ploeg van Peter Bosz nam vanaf de openingsfase het initiatief en legde voortdurend enthousiast en creatief voetbal op de mat. Kasper Dolberg was de grote man aan de kant van de thuisploeg. Hij had na ruim een half uur spelen al drie maal het net gevonden en noteerde daarmee zijn eerste hattrick in Amsterdamse dienst.

Ajax nam na de rust geen gas terug, waardoor men verder kon uitlopen naar 5-0 via doelpunten van Bertrand Traoré en Lasse Schöne. Het gat van drie punten met Feyenoord is met deze overwinning in ieder geval tot later vandaag gedicht.

De wedstrijd begon enigszins voorspelbaar. Ajax hanteerde een hoog tempo en hield NEC volledig onder druk, terwijl de Nijmegenaren overduidelijk naar Amsterdam waren gekomen met het doel de schade te beperkt te houden. Dat lukte in eerste instantie heel aardig, want hoewel Ajax constant de bal had speelde men wat slordig. Van uitgespeelde kansen was in de openingsfase dan ook geen sprake. Na twintig minuten spelen vonden de Amsterdammers het echter tijd om het veldoverwicht om te zetten in doelpunten. Was het eerst nog Hakim Ziyech die zijn waarschuwingsschot gekeerd zag worden door Joris Delle, enkele minuten later bevestigde Kasper Dolberg zijn status als supertalent maar weer eens.

Hoewel het publiek overduidelijk zin had in meer doelpunten zakte de wedstrijd na de goal van Schöne wat in. N.E.C. wilde ten koste van alles de schade verder beperken, terwijl Ajax besloot de krachten te sparen voor het drukke programma tot aan de winterstop. Een mooi moment was er nog wel voor de door Ajax opgeleide aanvaller Pelle Clement. Hij mocht van trainer Bosz zijn debuut maken en was zowaar nog dichtbij zijn eerste treffer. Hij kwam na een uitstekende voorzet van Dijks echter net een stap tekort voor het afronden van de kans. Hij zal het echter geen probleem hebben gevonden dat zijn debuut in de schaduw kwam te staan van de show die Kasper Dolberg in de eerste helft aan het publiek voorschotelde. Voor Ajax betekent de zege op NEC dat men in ieder geval tot later vandaag bovenaan staat in de Eredivisie. NEC blijft ondertussen in de gevarenzone hangen.