AZ hunkert naar een zege tegen de heerser van Ierland

24 november 2016, 16:00

AZ vecht donderdagavond in Ierland voor haar laatste kans op overwintering in de Europa League. Na het 0-0 gelijkspel van drie weken terug tegen Maccabi Tel-Aviv hebben de Alkmaarders het niet meer in eigen hand en moeten ze hopen dat Zenit Sint-Petersburg donderdag haar sportieve plicht vervult. Als dat gebeurt, heeft de ploeg van John van den Brom aan twee zeges nog altijd voldoende.

Winnen van Dundalk zal donderdagavond echter geen sinecure zijn. De kersverse Iers kampioen verrast al het hele Europese seizoen vriend en vijand met knappe prestaties en liet ook al tijdens de eerste wedstrijd in Alkmaar zien dat het zich niet zomaar uit de weg laat ruimen. Na een ernstige botsing van Stijn Wuytens was AZ wat aangeslagen, waarna invaller Ciaran Kilduff vlak voor tijd de 1-1 maakte.

Daarna verraste de ploeg door thuis Maccabi Tel-Aviv te verslaan (weer door een treffer van invaller Kilduff) en Zenit Sint-Petersburg won twee keer met pijn en moeite van de Ieren. Tussendoor werd de ploeg voor de derde keer op een rij Iers kampioen en met overmacht. De haast vaste nummer twee Cork City strandde op zeven punten en die ploeg had op zijn beurt een gat van acht punten ten opzichte van de derde op de Ierse ranglijst.

Ook tijdens de play-offronde hield Dundalk zich al meer dan goed staande en kwam het zelfs aardig dicht bij de groepsfase van de Champions League. In de derde voorronde rekende het immers af met BATE Borisov, dat zich in de voorbije jaren regelmatig wist te plaatsen voor het hoofdtoernooi. Legia Warschau bleek echter een te grote horde.

Toch zijn het vooral glorietijden voor Dundalk, dat weer helemaal terug is aan de Ierse voetbaltop. In de twintigste eeuw vierde de club negen kampioenschappen, maar na 1995 kwam er een lange droogte. Tot 2014, waar er in een direct duel afgerekend werd met Cork City (2-0), dat voor de laatste speeldag nog koploper was. De jaren daarop ging het de club een stuk makkelijker af in eigen land.

Voor AZ is het gloriegevoel van een kampioenschap een stuk langer geleden, maar de Noord-Hollanders weten zelfs amper nog wat winnen is. Van de laatste elf wedstrijden werd er twee gewonnen, waarvan een in de KNVB-beker tegen eerstedivisionist FC Emmen. Ondanks dat staat AZ nog altijd vijfde in de Eredivisie en maken ze dus nog kans op Europese overwintering. Dit moet wel gebeuren zonder Gino Coutinho, Jop van der Linden en Rens van Eijden, die beide langdurig zijn uitgeschakeld. De rest van de selectie is wel fit en aangezien het duel niet in Israël plaatsvindt, kan ook Alireza Jahanbakhsh weer deelnemen in de Eurpa League.

Vermoedelijke opstelling: Rochet; Johansson, Wuytens, Vlaar, Haps; Rienstra, Mürhen, Luckassen; Jahanbakhsh, Weghorst, Garcia

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen