Gouden wissels Sparta houden Roda JC van zege

27 november 2016, 14:34   Bijgewerkt: 27 november 2016, 14:40

Sparta Rotterdam heeft een punt overgehouden aan het thuisduel met Roda. De ploeg van Alex Pastoor keek na een uur spelen tegen een op het oog kansloze 0-2 achterstand aan, maar kantelde de wedstrijd met invallers Loris Brogno en Matthias Pogba. Brogno bewees het ongelijk van zijn trainer met een doelpunt en een assist. Kenneth Dougall bezorgde Sparta uiteindelijk een punt: 2-2.

Roda JC reisde naar Rotterdam af als verreweg de minst productieve ploeg van de Eredivisie. Slechts zes doelpunten scoorde de hekkensluiter van de Eredivisie voorafgaand aan het duel in Rotterdam. Sparta, de nummer negen van de ranglijst, maakte juist indruk met creatief voetbal en doelpuntrijke wedstrijden (negentien goals voor, achttien tegen). Het contrast was ook zichtbaar in de  opstellingen. Bij Roda stond clubtopscorer Adil Auassar (twee doelpunten) in de basis, Alex Pastoor veroorloofde het zich Brogno (zes treffers) buiten de basiself te houden.

Toch was het Roda dat brutaal de aanval zocht in de openingsfase. Slechts 22 seconden was de wedstrijd onderweg toen Abdul Ajagun het doel van Sparta al onder vuur het genomen met een afstandsschot. Doelman Roy Kortsmit moest binnen twee minuten weer in actie komen na een schot in de korte hoek van Auassar. Direct na de tweede kans van Roda antwoordde Sparta met een snelle counter en een schot van Thomas Verhaar. Ditmaal lag Benjamin van Leer in de weg om de openingstreffer te voorkomen.

Het was één van de weinig keren dat de doelman van Roda in actie hoefde te komen in de eerste helft. Sparta speelde ver onder de maat en liet totaal niet zien waarom het dit seizoen thuis pas één keer verloor. De passing was slecht verzorgd en als er al een speler voorin werd bereikt was het vaak in buitenspelpositie. Roda JC kwam daardoor geen moment in de problemen en mocht zelfs gaan rusten met een voorsprong. Christian Kum knikte een paar seconden na het verstrijken van de officiële speeltijd de bal binnen na een voorzet van Mikhail Rosheuvel: 0-1. De bezoekers mochten wel van geluk spreken dat scheidsrechter Ed Janssen nog liet doorspelen toen er niet echt haast werd gemaakt bij het nemen van de corner die voorafging aan het doelpunt.

Onverdiend was de openingstreffer niet voor de ploeg van Yannis Anastasiou. Roda speelde geconcentreerder dan Sparta en hield dat na rust vol. De thuisploeg had ook na de pauze nog niet begrepen wat het moest doen om een resultaat te halen en gaf binnen vijf minuten de 0-2 weg. Eerst liet Rick van Drongelen de bal van zijn voet springen, vervolgens stond de rest van de defensie toe te kijken hoe Nestoras Mytides zijn eerste doelpunt in de Eredivisie aantekende. De Cyprioot nam de bal goed mee na een voorzet van Ajagun en wipte de bal over Kortsmit heen: 0-2.

Sparta leek knock-out na de tweede tegengoal, maar Pastoor had nog drie wapens achter de hand. Paco van Moorsel was in de rust al gekomen voor Bart Vriends. De aanvallende middenvelder kwam echter pas in het spel toen er nog twee invallers hun opwachting maakten: topscorer Brogno en debutant Matthias Pogba. Het duurde nog geen minuut voor het inbrengen van Brogno en de broer van Paul Pogba effect hadden. Brogno plaatste de bal prachtig in de kruising na een voorzet van Craig Goodwin en terugleggen van Pogba: 1-2.

De comfortabele voorsprong en het goede veldspel van Roda waren ineens als sneeuw voor de zon verdwenen na de aansluitingstreffer. De ploeg uit Kerkrade kwam er niet meer uit en schakelde over op het strijdplan pompen of verzuipen. Daarbij zat het lek aan de rechterkant waar Martin Milec aan alle kanten werd voorbij gelopen door Goodwin. De aanhoudende druk van Sparta leidde uiteindelijk tot de onvermijdelijke gelijkmaker. Brogno bewees het ongelijk van zijn trainer met een mooi hakje als assist voor Kenneth Dougall. De landgenoot van Goodwin klopte Van Leer met een geplaatst schot in de verre hoek: 2-2.

Met blessuretijd meegerekend was er nog iets meer dan tien minuten over voor Sparta om voor de volle buit te gaan. De winst had echter ook nog bij Roda terecht kunnen komen. Ajagun raakte nog de paal na een snelle uitbraak en een poging van invaller Farshad Noor na een ingestudeerde corner werd van de lijn gehaald. De fans in Rotterdam hoopten nog een op een strafschop na een valpartij van Goodwin in de zestien, maar Janssen besloot dat de linksbuiten te makkelijk viel na licht contact met Darryl Werker. Daardoor bleef het bij een 2-2 gelijkspel, waarmee Roda de laatste plaats verlaat en Sparta achtste staat.