Onder 'verlosser' Mourinho presteert United slechter dan ooit

1 december 2016, 12:36   Bijgewerkt: 1 december 2016, 12:43

De maand december is pas net begonnen, maar José Mourinho staat nu al onder immense druk bij Manchester United. De Portugees werd als grote verlosser binnengehaald na het afzwaaien van Louis van Gaal, maar presteert vooralsnog slechter dan de Nederlander én David Moyes. En dat terwijl de club in de zomer maar liefst 177 miljoen euro spendeerde op de transfermarkt. Een nadere blik op de moeizame maanden van Mourinho op Old Trafford.

Het is niet voor het eerst dat Mourinho door de scheidsrechter van dienst naar de tribune wordt gestuurd, een maand eerder gebeurde dat ook al. In de rust van het thuisduel met Burnley raakt de coach in conflict met arbiter Mark Clattenburg, die de Portugees naar de tribune verwijst. Hij mist daardoor de uitwedstrijd tegen Swansea City wegens een schorsing. Eerder bestrafte voetbalbond FA hem ook al in aanloop naar de wedstrijd tegen Liverpool, wegens negatieve uitlatingen over leidsman Anthony Taylor.

Slechter dan Van Gaal en Moyes

United bezet door de twintig punten de zesde positie in de competitie en kent zelfs de slechtste seizoenstart in de geschiedenis van de Premier League, die in 1992/93 in het leven werd geroepen. Dat zijn harde statistieken voor de Portugees, die vorig seizoen bij Chelsea een nog slechtere start kende. In december werd hij de door de club op straat gezet, omdat de regerend kampioen op dat moment op de zestiende positie staat. Momenteel bezetten de Londenaren de eerste plaats, terwijl Mourinho met zijn nieuwe werkgever dolende is in het doolhof van de Premier League. De achterstand op de koploper bedraagt al elf punten.

Een hoopvolle start

Mourinho zat dus direct stevig in het zadel en begon, een week later, ook uitstekend in de Premier League. Op bezoek bij AFC Bournemouth won United simpel met 1-3, waardoor het direct bovenaan stond in de competitie. Ook in de weken daarna zit het de Portugees mee. Southampton werd bij het debuut van Paul Pogba met 2-0 verslagen, een week later is Hull City (0-1) aan de beurt.

Ibrahimovic was met vier goals in de eerste vier wedstrijden meteen van grote waarde Manchester United. De Zweed, die transfervrij overkwam van Paris Saint-Germain, werd in de zomer als grote ster gepresenteerd. Hij moest een gouden koppel gaan vormen met Paul Pogba, die voor een recordbedrag van 105 miljoen euro werd weggehaald bij Juventus. Omdat ook Henrikh Mkhitaryan (Borussia Dortmund, 32 miljoen) en Eric Bailly (Villarreal, 40 miljoen) werden aangetrokken, gaf United in de zomer een slordige 177 miljoen euro uit.

Old Trafford mokt

Hoewel United dit seizoen thuis alleen van rivaal City verloor, viel er barweinig te genieten voor de onder Sir Alex Ferguson nogal verwende fans. Thuiswedstrijden tegen Stoke City (1-1), Burnley FC (0-0), Arsenal (1-1) en West Ham (1-1) eindigden allemaal in een remise. Het was voor het eerst sinds 1990 dat United vier thuiswedstrijden op rij in de competitie niet wist te winnen. Met name het gelijkspel tegen Arsenal deed pijn bij Mourinho, die zijn vijand Arsene Wenger dus niet wist te verslaan. Arsenal kwam in dat duel pas in de negentigste minuut langszij, tot frustratie van de Portugees. "Wij waren met afstand het beste team, Arsenal had geen kansen vandaag. Zij konden totaal niet hun spel spelen zoals normaal en dat kwam omdat wij fenomenaal stonden te verdedigen. Zij hadden veel geluk en wij erg veel pech."

Eerder in het seizoen, voorafgaand aan het duel met Swansea op 6 november, uitte Mourinho openlijk kritiek op Luke Shaw en Chris Smalling. Het duo haakte kort voor de wedstrijd geblesseerd af en de coach was daar niet van gediend. "Ik wil alleen werken met spelers die hun leven willen geven", reageerde Mourinho. "Je hebt spelers die ten koste van alles willen spelen en de jongens die al afzeggen bij het minste of geringste. Topsporters met een goede mentaliteit spelen echter vaak terwijl ze niet honderd procent fit zijn." Dat de teen van Smalling was gebroken, wist de trainer op dat moment nog niet.

Het zijn opvallende incidenten rondom Mourinho, die als coach van FC Porto, Chelsea en Internazionale juist zijn grootste successen vierde omdat spelers voor hem door het vuur gingen. Het is voor de ervaren coach te hopen dat hij het tij snel weet te keren, om de criticasters en fans van de club rustig te krijgen. Een goed resultaat op bezoek bij Everton kan zondagmiddag al voor verlichting zorgen, voor zowel Manchester United als José Mourinho. De Portugees hoopt ten koste van The Toffees voor het eerst sinds 6 november weer eens een Premier League-duel te winnen. Gaat Mourinho onderuit tegen Ronald Koeman, dan kan hij zich opmaken voor een nieuwe stortvloed aan kritiek. 

Door: Remco Jacobi [photo,102947,left,]

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen