In beeld: vijf memorabele uitvoeringen van El Clásico

2 december 2016, 11:02

Zondagavond om 20.45 uur is het dan eindelijk zover. Op dat tijdstip wordt in het Estadio Santiago Bernabeu afgetrapt voor het duel waar elke voetballiefhebber zich tijden op kan verheugen: El Clásico. Ontmoetingen tussen FC Barcelona en Real Madrid zijn altijd speciaal en aan hoogtepunten is dan ook geen gebrek. FCUpdate.nl zet er, aan de hand van foto's, vijf uit de laatste jaren voor je op een rijtje.

1 april 2006: hoofdrol Van Bommel en Roberto Carlos

[photo,102970,left,]

In zijn eerste seizoen als speler van FC Barcelona speelde Mark van Bommel gelijk een opvallende rol in El Clásico. Net als landgenoot Giovanni van Bronckhorst had de van PSV overgenomen middenvelder een basisplaats gekregen van coach Frank Rijkaard, om in de twintigste minuut van zich te doen spreken. De Nederlander ging in het strafschopgebied gewillig naar het gras en versierde daarmee een penalty, die werd benut door Ronaldinho. 'Dader' Roberto Carlos maakte zich terecht boos over de beslissing van de arbitrage, maar na minutenlang protesteren kwam hem dat ook op twee keer geel - en dus rood - te staan. Met een man minder kwam Real ruim een kwartier later, via een stiftbal van de Braziliaanse Ronaldo, toch langszij. Barça was daarna de bovenliggende ploeg, maar gescoord werd er niet meer (1-1). Hoogtepunt in de slotfase was een Catalaanse fan die het veld betrad en op zijn knieën ging voor Ronaldinho.

10 maart 2007: Messi schittert met eerste hattrick

[photo,102968,left,]

Daarvoor had hij al enkele keren meegedaan in El Clásico, maar in de editie in Camp Nou in het seizoen 2006/2007 deed Lionel Messi voor de eerste keer echt van zich spreken tegen de aartsrivaal. Net als een jaargang eerder kende de clash geen winnaar (3-3) en dat was, vanuit Catalaans oogpunt, vooral te danken aan het optreden van een pas 19-jarige Argentijn. Mede door twee goals van Ruud van Nistelrooy kwam FC Barcelona, dat op slag van rust bij een 2-2 stand met tien man was komen te staan door een rode kaart van de latere Ajacied Oleguer (twee keer geel), drie keer op achterstand. Drie keer herstelde Messi het evenwicht. Hij voltooide vlak voor tijd, met een hard schot in de verre hoek, de eerste hattrick van zijn loopbaan. "Messi, Messi, Messi", kopte een Catalaanse sportkrant een dag na de wedstrijd.

29 november 2010: Barcelona geeft show weg

[photo,102966,left,]

In april 2009 had FC Barcelona al eens voetballes gegeven aan Real Madrid (2-6), maar die krachtmeting vond plaats in het Estadio Santiago Bernabeu en is derhalve niet meegenomen in dit overzicht. Dat de vernedering geen uitzondering was, bleek ruim anderhalf jaar later. In het voorjaar van 2010 had José Mourinho, als coach van Internazionale, na de gewonnen halve finale in de Champions League nog juichend door Camp Nou gerend. Op een maandagavond eind november 2010 legden de Catalanen de Portugese tacticus echter met een sublieme show het zwijgen op: 5-0. David Villa (2), Xavi, Pedro en Jeffren waren verantwoordelijk voor de doelpunten bij Barça, dat negentig minuten kon doen wat het wilde. In de slotfase kon Real-verdediger Sergio Ramos zich niet meer beheersen. De Spanjaard kreeg rood voor een harde overtreding op Lionel Messi; het stond symbool voor de machteloosheid van Real.

17 augustus 2011: Supercup loopt uit de hand

[photo,102969,left,]

In de tijd van José Mourinho als coach van Real Madrid liepen Clásico's meermaals uit de hand. Het dieptepunt was in de zomer van 2011, in de return om de Spaanse Supercup. De eerste wedstrijd in Madrid eindigde in 2-2 en dat leek ook in Camp Nou de uitslag na negentig minuten te zijn, maar vlak voor tijd tekende Lionel Messi voor de beslissende 3-2. Daarna ging het in blessuretijd aan de zijlijn mis; na een stevige overtreding van Real-speler Marcelo op Cesc Fabregas ontstond een massale knokpartij. Hiervoor werden naast Marcelo ook Mesut Özil (Real) en David Villa (Barça) met rood bestraft. Mourinho liet zich eveneens gaan en prikte Barça-assistent Tito Vilanova in het oog. "Mourinho vernielt het Spaanse voetbal", foeterde Barça-verdediger Gerard Piqué naderhand. Mourinho reageerde laconiek. "Ik heb niets te verbergen als het gaat om het voorval met Tito Vilanova, of hoe hij ook mag heten. De camera's hebben alles vastgelegd. Ik ben grootgebracht als een man en laat me niet vallen bij het eerste zuchtje wind."

2 april 2016: Ronaldo beslissend bij afscheid Cruijff

[photo,102967,left,]

De editie van een jaar geleden stond in het teken van Johan Cruijff (kopfoto). De clash tussen FC Barcelona en Real Madrid was de eerste wedstrijd van de Catalaanse club sinds het overlijden van de legendarische nummer 14. Rond en tijdens het duel werd stilgestaan bij de oud-speler van Barça, momenten die voor kippenvel zorgden. Voor de aftrap liet Cristiano Ronaldo zich tijdens de minuut stilte van zijn beste kant zien. Een enkeling vond het nodig om de minuut stilte te verstoren. Dit tot afschuw van de Portugees, die dat ook liet blijken door 'nee' te schudden met zijn hoofd. Barça, dat eerder dat seizoen nog superieur was geweest in Madrid (0-4), kwam elf minuten na de pauze op een 1-0 voorsprong via Gerard Piqué. Een Catalaanse zege bij het afscheid van Cruijff kwam er echter niet. Nadat Karim Benzema het evenwicht al had hersteld, schitterde Ronaldo vijf minuten voor tijd opnieuw en legde hij de eindscore vast op 1-2.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen