Mentor Suárez zag Groningen en Ajax ruwe diamant slijpen

2 december 2016, 11:23   Bijgewerkt: 2 december 2016, 11:30

FC Groningen haalde Luis Suárez naar Europa, maar de Uruguayaanse stervoetballer werd in Uruguay al vroeg ontdekt. Wilson Pirez wist het grote talent naar Nacional de Montevideo te halen. Via deze club belandde Suárez uiteindelijk bij Groningen. Daarna klom hij steeds hoger op de voetballadder: via Groningen, Ajax en Liverpool kwam hij bij FC Barcelona terecht. En het mooie: dat zei hij op 13-jarige leeftijd al tegen een van zijn ontdekkers: "Ik ga later voor Barça spelen", had Suárez hem verteld.

"Ik zag hem voor de eerste keer spelen toen hij tien jaar was", zegt Pirez op de website van de FIFA. "Het viel mij meteen op dat hij een ongebruikelijke maar effectieve speelstijl had. Hij was fysiek niet heel sterk of zeer vaardig met een bal, het zag er zelfs soms wat lomp uit. Maar hij had een echt karakter, een enorme drive en een neusje voor de goal", aldus de man die momenteel als zaakwaarnemer actief is. Een makkelijke jongen was Suárez niet, stelt Pirez. "Zo was hij niet, nee. Hij kwam soms ook niet veel aan spelen toe in de jeugd en dat ontmoedigde hem. Daarnaast vond hij het op een gegeven moment ook mooi om uit te gaan", aldus Pirez.

In het begin van 2002 maakte Suárez zichzelf onmogelijk bij Nacional. "Ik zag hem om 6.30 uur in de ochtend op een bankje slapen, toen ik aankwam voor de voorbereiding op een wedstrijd. Ik zei tegen hem 'zo, jij bent hier al vroeg'. Hij speelde daarna niet eens onaardig, maar hij was gewoon rechtstreeks van de discotheek naar de wedstrijd gekomen. Mijn dochter had hem nog zien dansen. De volgende ochtend moest hij zich melden bij mijn kantoor. Ik moest en zou hem aan het voetballen brengen. Dat was zijn toekomst", aldus Pirez. Op 15-jarige leeftijd ging het lichtje branden bij Suárez, zegt hij. De aanvaller maakte in 2005 zijn debuut voor Nacional, maar een doorbraak kwam er niet meteen. "Maar op een gegeven moment ging hij scoren, toen hij het rugnummer 13 verruilde voor nummer 9."

Groningen zag Suárez tijdens het scouten van een andere speler voetballen en wist meteen dat ze de Uruguayaan wilde hebben. "In Groningen begonnen ze ruwe randjes eraf te halen. Bij Ajax werd hij alleen nog maar beter", stelt Pirez. "Hij werd ook beter in standaardsituaties. Hij vertelde me dat dit alleen maar door training kwam. Ook begon hij, terwijl hij best egoïstisch was, assists te geven. Deze ontwikkelingen maakten hem tot een van de beste spitsen ter wereld", aldus Pirez. "Hij is als een zoon voor mij, dus was het geweldig om hem zijn doelen te zien bereiken", stelt de mentor van Suárez. "Hij is bescheiden, dankbaar en heeft een groot hart. Of hij nou aan het barbecueën is met vrienden of een wedstrijd bij Barça speelt, hij is altijd zichzelf. Hij doet niet alsof hij vrienden met Neymar en Messi is. Dat is hij gewoon. Daarom gaat het ook zo goed."

[photo,9321,left,]

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen