Sterk spelend Feyenoord laat geen spaan heel van Sparta

4 december 2016, 16:58

Een ijzersterk Feyenoord heeft vanmiddag de Rotterdamse derby tegen Sparta met duidelijke cijfers gewonnen. De ploeg ging direct vanaf de aftrap wervelend van start en liet geen spaan heel van haar buurman uit Spangen. Tonny Vilhena en Jens Toornstra zetten Feyenoord in de eerste helft op het juiste spoor, waarna Jørgensen (2x) en Botteghin na de rust het karwei afmaakten.

De Rotterdamse derby begon enerverend. Nog geen minuut na het eerste fluitsignaal brak Eljero Elia gevaarlijk door, waardoor Mart Dijkstra zich genoodzaakt zag aan de noodrem te trekken. Het leverde hem na slechts 36 seconden al de eerste gele kaart van de wedstrijd op. Hoewel de hieropvolgende vrije trap vanaf de rand van het strafschopgebied Feyenoord niets opleverde, bleek de eerste minuut een opmaat naar een leuke en open eerste helft in Rotterdam. De betrouwbare tandem op het middenveld van Feyenoord werd zoals gewoonlijk gevormd door Karim El Ahmadi en Tonny Vilhena en beide spelers leken er zin in te hebben deze middag. Ze joegen Sparta steeds fel en goed af, waardoor de bezoekers uit Spangen keer op keer de bal noodgedwongen snel moesten inleveren. Tot echte kansen leidde het de eerste twintig minuten niet voor Feyenoord, hoewel de ene na de andere hoekschop mocht worden genomen.

De ban werd na 24 minuten gebroken door de uitblinkende Vilhena. Na een goede actie van Elia kwam de bal terecht bij Vilhena, die vastberaden het duel met zijn tegenstander aanging. Zijn hieropvolgende schot verdween prachtig langs Roy Kortsmit: 1-0. Sparta leek na deze goal wat van slag, waardoor Feyenoord op zoek kon na een grotere voorsprong. El Ahmadi en aanvoerder Dirk Kuyt kregen hiervoor ook verschillende kansen, maar wisten het net niet te vinden. Dat lukt Jens Toornstra wel, toen hij een uitstekende combinatie met Rick Karsdorp met veel gevoel achter doelman Kortsmit wist te krijgen.

Direct na de rust leek Feyenoord het wat rustiger aan te willen doen, want het spel van de thuisploeg was slordig te noemen. Het tempo lag laag en daardoor kon Sparta aan het begin van de tweede helft af en toe gevaarlijk worden. Na een kwartier voetballen leek de ploeg van trainer van Bronckhorst dan toch weer wakker, toen een fase van langdurig balbezit leidde tot een uitstekend uitgespeelde aanval. Het begon bij Rick Karsdorp, die Toornstra vond met een vlijmscherpe steekpass. Toornstra behield vervolgens het overzicht en bediende Jørgensen die de bal alleen nog maar hoefde binnen te werken: 3-0. Met dit doelpunt leek Feyenoord pas echt op gang gekomen, want precies vijf minuten later was het alweer raak. Jørgensen vocht zich goed langs zijn directe tegenstander en gaf vervolgens mee aan Elia. De linksbuiten gaf de bal terug aan de Deen, die beheerst raak schoot en de wedstrijd definitief in het slot gooide.

Enkele minuten later had het al 5-0 moeten zijn, toen Bilal Ba?aç?ko?lu een open kopkans te hard naar de grond kopte, waardoor de bal over het doel stuiterde. De vijfde treffer kwam er alsnog voor Feyenoord, toen Eric Botteghin de bal wist binnen te werken na een goede voorzet van Jan-Arie van der Heijden. De Braziliaan droeg zijn treffer logischerwijs op aan zijn eerder deze week tragisch omgekomen landgenoten van Chapecoense. Feyenoord had het na de 5-0 rustiger aan kunnen doen met het oog op de Europa League wedstrijd tegen Fenerbahçe van komende donderdag, maar de ploeg leek nog trek te hebben in meer doelpunten. 

Tot echt gevaar kwam het alleen pas nadat Sparta de eretreffer had weten te maken. De ploeg van Alex Pastoor maakte de 5-1 via Thomas Verhaar, die een voorzet van Loris Brogno achter Brad Jones wist te koppen.  Even later bracht Elia de marge terug op vijf doelpunten, toen hij de bal kreeg van Miquel Nelom en alle ruimte had om een hoek uit te zoeken. Zijn verdiende doelpunt bepaalde de eindstand op 6-1, waardoor men in ieder geval tijdelijk een gat van drie punten slaat met Ajax dat later op de middag in actie komt tegen Groningen. Bovendien is de strijd om Rotterdam voorlopig beslist in het voordeel van 'Zuid'.

[photo,103052,left,]

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen