WK-deelnemers nader belicht: van Vicelich tot Ronaldo

7 december 2016, 10:00   Bijgewerkt: 6 december 2016, 15:56

Kashima Antlers kroonde zich afgelopen weekend tot kampioen van de Japanse J-League, waardoor het zich geplaatst heeft voor het WK voor clubteams. Daarmee is het deelnemersveld voor de mondiale titelstrijd, die komende donderdag (8 december) start en tot 18 december duurt, compleet. Zeven clubs vertegenwoordigen hun confederatie en maken in Japan met elkaar uit wie zich wereldkampioen mag noemen. Een nadere blik op de deelnemers.

Real Madrid (UEFA)

De bekendste en grootste club die actief zal zijn op het WK voor clubs is natuurlijk Real Madrid. De Spaanse topclub wist vorig seizoen de Champions League in de wacht te slepen, door stadgenoot en aartsrivaal Atlético Madrid na een 1-1 stand, verlenging en strafschoppen (5-3) te verslaan. Voor Real Madrid wordt het de derde deelname. In 2000 wisten de Madrilenen niet verder te geraken dan de vierde plek, maar in 2014 was het feest. Het Mexicaanse Cruz Azul werd in de halve finale met 4-0 verslagen, in de eindstrijd was het Argentijnse San Lorenzo (2-0) aan de beurt. Sergio Ramos en Gareth Bale waren in beide duels trefzeker.

Real Madrid stroomt in de dertiende editie van het wereldkampioenschap voor clubteams weer in de halve finale in. Het treft dan de winnaar van het duel tussen Jeonbuk Hyundai Motors en Club América. Coach Zinedine Zidane heeft de beschikking over dertien spelers die het clubs-WK al eens wisten te winnen, maar moet de geblesseerde Gareth Bale wel missen in Japan. Toni Kroos lijkt de strijd wel te kunnen halen.

[photo,98112,left,]

Atlético Nacional (CONMEBOL)

Als winnaar van de Copa Libertadores mag Atlético Nacional de CONMEBOL vertegenwoordigen op het WK voor clubs. Hoewel de Colombiaanse club meerdere belangrijke leden (waaronder Ajacied Davinson Sánchez) verloren heeft ten opzichte van de triomf in het de vorige jaargang, zal het met een sterke ploeg aantreden in Japan. Zo is keeper Franco Armani, die in de hele groepsfase van de Copa Libertadores voor een knappe prestatie zorgde door zijn doel schoon te houden, zeer belangrijk. Dat geldt ook voor aanvoerder Alexis Henriquez, de enige Colombiaan ooit die tweemaal de Copa Libertadores wist te winnen, en de zeer vlijmscherpe spits Miguel Borja.

Atlético Nacional, debutant op het clubs-WK, was de afgelopen tijd veel in het nieuws. De Colombiaanse club zou namelijk in de Copa Sudamericana, de Zuid-Amerikaanse equivalent van de Europa League, aantreden tegen Chapecoense. Op weg naar Medellín werd de Braziliaanse tegenstander echter getroffen door een verschrikkelijk vliegtuigongeluk, waarbij vrijwel de gehele staf en selectie omkwamen. Atlético Nacional ging hier geweldig mee om: het organiseerde niet alleen een hartverwarmende dienst in haar stadion voor Chapecoense, maar gaf de Copa Sudamericana ook aan de geteisterde Brazilianen.

[photo,99451,left,]

Jeonbuk Hyundai Motors (AFC)

De kersverse houder van de Aziatische variant van de Champions League is Jeonbuk Hyundai Motors. De club uit Zuid-Korea was in de finale van het grootste toernooi van de AFC-confederatie over twee duels een maatje te groot voor Al-Ahli, een club uit de Verenigde Arabische Emiraten. Het werd 2-1 en 1-1. De Braziliaan Leonardo wist tweemaal tot scoren te komen in de eindstrijd en geldt met zijn landgenoot Edu en de ervaren spits Lee Donggook als de voornaamste smaakmakers van Jeonbuk Hyundai Motors.

Het is de tweede deelname van Jeonbuk Hyundai Motors aan het wereldkampioenschap voor clubteams. In 2006 deden de Zuid-Koreanen ook al mee. Destijds was het Mexicaanse Club América (0-1) te sterk in de kwartfinale. Er werd vervolgens nog wel beslag gelegd op de vijfde plaats, met een keurige 3-0 overwinning op het Nieuw-Zeelandse Auckland City. Deze twee tegenstanders zijn dit keer ook weer aanwezig. Sterker nog: in de kwartfinale staat Jeonbuk Hyundai Motors weer tegenover América, dat de onderlinge confrontatie tien jaar terug dus won. De Zuid-Koreanen zullen gebrand zijn op revanche.

[photo,103080,left,]

Mamelodi Sundowns (CAF)

Namens Afrika zal Mamelodi Sundowns verschijnen op het WK voor clubteams in Japan. Meerdere Nederlanders hebben een verleden bij deze Zuid-Afrikaanse club. Clemens Westerhof en Johan Neeskens waren er trainer, Alje Schut was er actief als speler. De ploeg uit Pretoria was vrij succesvol in de jaren negentig en doet die oude tijden de afgelopen jaren herleven. Mamelodi Sundowns werd in deze eeuw al vijf keer landskampioen en beleefde dit jaar haar hoogtepunt, door de CAF Champions League te winnen.

In de finale van de Afrikaanse Champions League was Mamelodi Sundowns de betere ten opzichte van het Egyptische Al-Zamalek, dat over twee wedstrijden werd verslagen. Door een 3-0 overwinning in Zuid-Afrika had de 1-0 nederlaag in Egypte geen consequenties. Mamelodi Sundowns debuteert op het WK voor clubs en treft in de kwartfinale de winnaar van het treffen tussen Kashima Antlers en Auckland City. De sterspelers van de Zuid-Afrikaanse club zijn Khama Billiat, Tiyani Mabunda, Leonardo Castro en Ricardo Nascimento. Laatstgenoemde is de enige Braziliaan bij Mamelodi Sundowns, dat wel 'De Brazilianen' als bijnaam heeft.

[photo,103081,left,]

Club América (CONCACAF)

Net als Real Madrid maakt Club América voor de derde keer haar opwachting op de mondiale titelstrijd voor clubs. Zestien spelers in de huidige selectie hebben al ervaring op het clubs-WK, iets waar Real Madrid niet aan kan tippen. In 2006 werd América in de halve finale afgetroefd door FC Barcelona (0-4) en eindigde het door een verlies tegen Al-Ahli (2-1) als vierde. In 2015 strandden de Mexicanen in de kwartfinale, door een 1-2 nederlaag tegen het Chinese Guangzhou Evergrande. De jacht op revanche begint met een wedstrijd tegen het Zuid-Koreaanse Jeonbuk Hyundai Motors. Wordt dat duel gewonnen, dan wacht Real Madrid in de halve finale op de zevenvoudig winnaar van de CONCACAF-Champions League.

Club América is de club die Leo Beenhakker tot twee keer toe (1994 en 2003-2004) trainde en is momenteel de club waar oud-Vitessenaar Renato Ibarra onder contract staat. Een van de sterkhouders van de Mexicaanse topclub is normaliter Paul Aguilar, maar de verdediger kampt met een kruisbandblessure. Veel verantwoordelijkheid zal door zijn afwezigheid in handen liggen van Moisés Muñoz, Silvio Romero en Oribe Peralta. Laatstgenoemde schitterde in het verleden onder meer op de gewonnen Olympische Spelen van 2012.

[photo,103083,left,]

Auckland City (OFC)

Vanwege de heerschappij van Auckland City in Oceanië doet de club uit Nieuw-Zeeland al voor de achtste (!) keer mee aan het WK voor clubteams. In 2006, 2009, 2011, 2012, 2013, 2014 en 2015 was de kampioen van de Oceanische Champions League aanwezig op het mondiale toernooi. Zo succesvol als in het eigen continent was de club uit Auckland niet op het clubs-WK. In 2006 en 2009 werden de Nieuw-Zeelanders zesde, in de drie deelnames daarna werden de play-offs niet eens overleefd. In 2014 vond het hoogtepunt plaats, toen het Mexicaanse Cruz Azul na strafschoppen geklopt werd in de halve eindstrijd en Auckland derhalve brons greep.

Vorig jaar moesten de Oceaniërs in de play-offs het onderspit delven tegen het Japanse Sanfrecce Hiroshima. Van deze 2015-editie zitten er nog veertien spelers in de huidige selectie. Het, zeker voor Nederland, opvallendste gezicht in het keurkorps is Ivan Vicelich. De Nieuw-Zeelander speelde in het verleden voor Roda JC en RKC Waalwijk en verschijnt op 40-jarige leeftijd nog op het WK-podium. Wegens een blessure zette Vicelich eerder nog een punt achter zijn carrière, maar dit besluit trok hij later in. De eredivisiebekende hoopt op het clubs-WK met Auckland ten koste van het Japanse Kashima Antlers door te gaan naar de kwartfinale, waar in dat geval Mamelodi Sundowns wacht.

[photo,103085,left,]

Kashima Antlers (AFC, gastheer)

Naast de zes kampioenen van de hoogste clubtoernooien van de zes confederaties, mag ook de nationale kampioen van het organiserende land op het strijdtoneel van het WK voor clubteams verschijnen. Dit lot is toebedeeld aan Kashima Antlers, dat het tweeluik met Urawa Red Diamonds door een 1-2 uitoverwinning na een 0-1 thuisnederlaag naar haar hand wist te zetten. De kampioen van de J1 League debuteert ook op het WK voor clubs, waarin het op 8 december in de play-offs tegen het Nieuw-Zeelandse Auckland City speelt.

Kashima Antlers, de voormalig broodheer van de bekende Brazilianen Zico en Bebeto, wist voor het eerst sinds 2009 en voor de achtste keer in totaal kampioen te worden in de J-League. Hoewel Urawa Red Diamonds vijftien punten meer bij elkaar sprokkelde in de Japanse competitie, was de mix van talent en ervaring in spectaculaire play-offs te sterk voor deze topploeg. Mu Kanazaki werd in de competitie topscorer met slechts tien goals in 34 duels, maar wist zichzelf met drie treffers in de play-offs onsterfelijk te maken bij Kashima Antlers. Naast Kanazaki zijn Shoma Doi en Yuma Suzuki belangrijke spelers, terwijl het drietal samen gemiddeld slechts 23,7 jaar oud is. Gelukkig herbergt de selectie van coach Masatada Ishii met Mitsuo Ogasawara en keeper Hitoshi Sogahata (beiden 37) ook genoeg ervaring.

[photo,103087,left,]

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen