Kashima Antlers dankzij historische penalty naar finale

14 december 2016, 13:29   Bijgewerkt: 14 december 2016, 13:37

Er is woensdag in Japan voetbalgeschiedenis geschreven. Bij de wedstrijd tussen Atlético Nacional en Kashima Antlers in de halve finale van het WK voor clubteams is namelijk voor het eerst in de geschiedenis van het wereldvoetbal een penalty toegekend met dank aan de videoscheidsrechter. Mede door die penalty won de Japanse gastheer verrassend met 3-0 van de Colombiaanse vereniging.

Tijdens het toernooi in Japan wordt er voor het eerst op een FIFA-toernooi gebruik gemaakt van de videoscheidsrechter. Danny Makkelie, die vanuit de regiekamer meekijkt en waar nodig de beelden doorspeelt naar de arbiter, heeft zodoende een grote rol gespeeld bij het historische moment. In Osaka werd er in de 33ste minuut een duwfout begaan door Atlético-speler Orlando Berrío, die een overtreding maakte op Daigo Nishi. Arbiter Viktor Kassai liep vervolgens naar de zijkant van het veld om de door Makkelie doorgestuurde beelden te bekijken en trok toen de conclusie dat de gastheer een penalty moest krijgen. Dat leidde tot ophef bij de spelers van de Colombiaanse club, maar Kassai was vastberaden. Het buitenkansje werd vervolgens benut door Shomai Doi.

Zodoende nam de Japans kampioen na een halfuur de leiding in de wedstrijd en dat was tegen de verhouding in. Het team uit Colombia was de bovenliggende partij, maar maakte voor het vijandelijke doel continu de verkeurde keuzes of had pech op bepalende momenten. Dat Atlético Nacional in de eerste helft bijvoorbeeld twee keer de lat raakte en meermaals grote kansen om zeep hielp, zegt voldoende over de wedstrijd van de Colombianen.

Waar Atlético Nacional in het Suita City Football in Osaka slordig met de kansen omsprong, gold dat niet voor de Japanners. Kashima Antlers was bijzonder effectief en liep in de slotfase, in de counter, uit naar een ruime zege. In de 82ste minuut verdubbelde Endo de marge, door na geklungel van de keeper de bal van dichtbij met de hak in het lege doel te tikken. Het doek voor Atlético Nacional viel drie minuten later definitief, toen Yuma van bij de tweede paal de derde Japanse goal maakte.

De zege van Kashima Antlers is bijzonder, aangezien de Japanse club de eerste Aziatische ploeg ooit is die de finale van het WK weet te halen. Daarin komt het mogelijk Real Madrid tegen, dat morgen in de halve finale de degens kruist met Club América. De eindstrijd staat aankomende zondag op het programma. [photo,103301,left,]