Sparta laatste kwartfinalist na zege op tien man Heracles

16 december 2016, 07:59

Nadat Sparta in de vorige ronde van de beker knap PSV wist uit te schakelen, heeft het ook de lastige uitwedstrijd tegen Heracles weten te winnen. Hier was wel een rode kaart voor Heracles voor nodig: Lerin Duarte werd in de eerste helft al weggestuurd, en pas hierna wist Sparta tot kansen te komen. Sparta won uiteindelijk door een hattrick van Zakaria El Azzouzi met 0-3, en plaatst zich dus voor de kwartfinale van het bekertoernooi. Heracles kan zich na een teleurstellende avond helemaal op de Eredivisie richten.

Het was een vrij tamme wedstrijd, met kleine kansjes over en weer, tot Lerin Duarte plots een rode kaart kreeg. Loris Brogno schoot hard tegen de bal aan, die de op de grond liggende Duarte raakte. Duarte reageerde woest: hij greep Brogno bij de keel en gaf hem vervolgens een klap tegen zijn gezicht. Scheidsrechter Serdar Gözübüyük zag het voorval en gaf Duarte een rode en Brogno een gele kaart. De wedstrijd stond hierna in vuur en vlam: er waren kleine opstootjes en het thuispubliek ging achter haar ploeg staan.

Een paar minuten nadat Heracles met tien man kwam te staan kreeg het de grootste kans van de eerste helft: na een snelle aanval vond Robin Gosens met een voorzet Samuel Armenteros, maar de spits raakte de bal niet goed. Even later wist Sparta bijna te scoren toen Thomas Verhaar naar binnen trok en de bal goed op doel schoot, maar Bram Castro tikte de bal uit te kruising. Heracles trok zich logischerwijs terug op eigen helft en loerde op de counter, maar kansen werden er niet meer gecreëerd in de eerste helft.

De tweede helft bracht snel de openingstreffer: een mooie voorzet van Verhaar werd knap ingekopt door Ajax-huurling Zakaria El Azzouzi. Heracles wist dus dat het met een man minder moest scoren om nog in het bekertoernooi te blijven. De thuisploeg hield vooral tegen en probeerde uit enkele standaardsituaties gevaar te stichten. Na een hoekschop van Heracles wist Sparta echter snel te counteren en de 0-2 te maken: een schot van Brogno werd gekeerd, maar de rebound van weer El Azzouzi was Heracles-doelman Castro te machtig.

De 0-2 bleek de nekslag voor het tiental van Heracles en de ploegen speelden de wedstrijd rustig uit. Vlak voor tijd wist El Azzouzi uit een voorzet van Denzel Dumfries zelfs nog zijn derde van de avond te maken. Zodoende plaatst Sparta zich voor de kwartfinale van het bekertoernooi. De Rotterdamse ploeg voegt zich bij de al eerder geplaatste ploegen: Volendam, Heerenveen, Utrecht, AZ, Vitesse, Feyenoord en Cambuur. Lees de uitkomst van de loting later op FCUpdate!