Van der Sar: "Beter presteren in Europa moet en kan"

16 december 2016, 09:11   Bijgewerkt: 16 december 2016, 09:40

Ajax ging dit seizoen dankzij vier overwinningen en twee gelijke spelen in een toch wel pittige poule glansrijk door in de Europa League, waarin het tegen Legia Warschau speelt in de eerste ronde van de knock-outfase. Desondanks vindt Edwin van der Sar dat de prestaties van de Amsterdammers in Europa over het algemeen nog een stuk beter moeten.

"Je moet over een drempel. We hebben steeds die drempel gemist in de Champions League, steeds als derde geëindigd eigenlijk. In de Champions League steeds laatste 32 of laatste zestien", zegt Van der Sar in gesprek met AT5. Het is duidelijk: hij vindt het nog niet goed genoeg. "Je moet niet zeggen, geluk afdwingen. Maar ik vind wel dat er beter gepresteerd moet en kan worden in Europa. We hebben een grote naam. We hebben talent, kwaliteit in onze selectie. Europa is wel een speerpunt voor iedereen in de organisatie", aldus de oud-doelman. "Kampioen worden is de eerste vereiste, maar om Ajax weer op de kaart te krijgen heb je Europese prestaties nodig."

Dit jaar is het natuurlijk meer dan aardig, maar het vorige seizoen is Van der Sar nog niet vergeten. "De Europese campagne van vorig jaar was echt dramatisch. We hebben toen wedstrijden verloren tegen clubs waartegen dat echt niet mag gebeuren. We zijn blij dat deze campagne redelijk succesvol is. In een mooie poule was plaatsing na vier wedstrijden al een feit", aldus Van der Sar. Ajax trof Celta de Vigo, Standard Luik en Panathinaikos in de groep, die overtuigend gewonnen werd.

Ajax hoopt snel weer door te kunnen groeien tot een grote naam in Europa. "Laten we eerst maar eens zorgen dat we ver komen in de Europa League. Als we weer een keer kampioen worden, kunnen we die stap maken in de Champions League, als je de voorronde overleeft. De route wordt wel langer", stelt Van der Sar, die weet dat het perspectief voor Nederland er niet beter op wordt door de maatregelen van de UEFA en de stand op de coëfficiëntenlijst. "We raken de vaste Champions League-plek kwijt, omdat we op dit moment land nummer dertien zijn."

Er wordt weleens gesproken over een alternatief, een zogenaamde Atlantische competitie bijvoorbeeld. Daar wordt ook overlegd met andere clubs, die lotgenoten zijn van Ajax. "De voetbalwereld verandert best heftig en dan kijk je naar kansen voor Nederland en voor Ajax. Hoe kunnen we onze rechten het beste verdedigen? Dan kijk je naar de beste opties. Er wordt gekeken naar ideeën, maar er zitten heel veel haken en ogen aan. Er is niks in kannen en kruiken. Er zijn heel veel zaken die besproken worden, maar wat zijn de vervolgstappen die grote clubs uit middelgrote landen kunnen of gaan nemen?", vraagt Van der Sar zich af.

Het is voor Ajax (nog) geen optie om uit de Eredivisie te stappen voor een competitie met clubs uit meerdere landen. "Je moet niet vergeten waar je vandaan komt, waar je supporters iedere wedstrijd naar uitkijken. Dat is echt een lang proces, om daar nu al naar te vragen."

[photo,75200,left,]

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen