Tien positieve verrassingen in de Eredivisie

24 december 2016, 07:00

Het kalenderjaar 2016 is voor de Eredivisie ten einde gekomen. We zitten op de helft van de Eredivisie, een mooi moment om de balans op te maken dus. We weten dat Feyenoord vijf punten los staat en dat Ajax en PSV daarom na de winterstop een inhaalslag moeten maken, maar welke spelers zijn tot dusver de positieve verrassingen in de Eredivisie? FCUpdate.nl stelt een lijstje van tien revelaties samen (willekeurige volgorde).

Brad Jones

Voor de start van het eredivisieseizoen zat de technische leiding van Feyenoord met de handen in het haar. Zowel eerste doelman Kenneth Vermeer als reservegoalie Warner Hahn kampte met een zware blessure, waardoor er halsoverkop gezocht moesten worden naar een nieuwe keeper. De Rotterdammers kwamen uit bij Brad Jones, die in het verleden onder meer bij Liverpool onder de lat stond en vorig jaar een prima indruk achterliet bij NEC. De Australiër werd snel vastgelegd en dat bleek een gouden greep van Feyenoord. De goalie miste welgeteld één competitiewedstrijd van de club uit Rotterdam-Zuid. Dat was meteen de enige verliespartij van het seizoen (1-0 tegen Go Ahead Eagles). De ongeslagen status onderstreept de waarde van Jones. De Australiër hoefde slechts elf keer te vissen in zestien duels en is van onschatbare waarde voor de koploper. Zijn mooiste redding? De save in de slotseconde van de gewonnen kraker tegen PSV (0-1).

[photo,102402,left,]

Andre Onana

Brad Jones is niet de enige doelman die een zéér goede eerste seizoenshelft doormaakte. Dat geldt ook absoluut voor Benjamin van Leer (Roda JC) en Kostas Lamprou (Willem II). Toch vonden wij de prestaties van een andere sluitpost nog net wat verrassender: die van Andre Onana. De goalie uit Kameroen stond prompt onder de lat bij de Amsterdammers, omdat Jasper Cillessen last-minute naar FC Barcelona vertrok en diens eigenlijke opvolger Tim Krul nog moest revalideren van een knieblessure. Er was wat scepsis over de kwaliteiten van Onana, maar de Afrikaan heeft vriend en vijand verrast met zijn reflexen en volwassenheid. Wat ons betreft laat de intrede van Tim Krul in het basiselftal nog even op zich wachten. Onana zei begin oktober in ieder geval tegen FCUpdate.nl dat hij niet bang is voor zijn concurrent.

[photo,100440,left,]

Lewis Baker

Veel spelers die door Chelsea aan Vitesse verhuurd worden, hebben waarschijnlijk geen perspectief bij de Londense topclub. Voor Lewis Baker kan dit weleens een ander verhaal zijn. De technisch begaafde middenvelder heeft veel inzicht en misschien wel de beste trap van de Eredivisie. Op veel momenten dat Vitesse het moeilijk had, stond de jeugdinternational van Engeland op. Hij maakte meerdere geweldige doelpunten voor de Arnhemmers. De Chelsea-huurling schoot meerdere vrije trappen op fraaie wijze tegen de touwen, maar zijn schitterende goal in de uitwedstrijd tegen FC Twente staat bij ons nog het meest vers op het netvlies. Baker miste dit seizoen overigens nog maar drie minuten bij Vitesse.

[photo,103027,left,]

Dario Dumic

Luuk de Jong presteert dit seizoen ronduit teleurstellend. De captain van PSV was vorig seizoen nog goed voor 26 treffers, maar staat nu pas op vier doelpunten. Gek genoeg staat een verdediger van NEC op hetzelfde aantal goals. Dario Dumic is namelijk de meest scorende verdediger van de Eredivisie, voor Tom Beugelsdijk en Davinson Sánchez, die beiden op drie staan. En dan werd er ook nog eens een goal van Dumic afgekeurd in de wedstrijd tegen FC Groningen. Los van zijn opvallende doelpuntenproductie vormt de Deense Bosniër een echte rots in de branding in de Nijmeegse defensie. Het zou ons niets verbazen als de pas 24-jarige stopper vanwege zijn (duel)kracht en voetballend vermogen deze winter nog wordt weggekaapt uit het Goffertstadion.

[photo,100113,left,]

Ridgeciano Haps

Als je een vleugelaanvaller bent in de Eredivisie, dan is de kans groot dat je het minst graag tegenover Ridgeciano Haps staat. De flankbestrijker is onvermoeibaar en laat buitenspelers veelvuldig zijn hielen zien. Hij is een constante factor in het soms nog wat wispelturige AZ en houdt er indrukwekkende cijfers op na. Niemand kreeg dit seizoen in de Eredivisie meer overtredingen mee dan de linksback (46 stuks) en slechts vijf spelers wonnen meer duels dan Haps: Botteghin, Kashia, Dumfries, De Jong en Haller. De kwaliteiten van Haps staan buiten kijf, wat ons betreft rest er nog één vraag: wanneer wordt de AZ'er bij Oranje gehaald?

[photo,100556,left,]

Kasper Dolberg

Er kwamen veel spelers in aanmerking voor dit lijstje. Zo hebben Reza Ghoochannejhad, Bart Ramselaar, Wout Weghorst, Lasse Schöne, Stijn Schaars, Samuel Armenteros en Loris Brogno de laatste schifting nét niet overleefd. Meerdere spelers werden met de hakken over de sloot wel in deze top-tien opgenomen, maar een van de eerste spelers die op papier werd gezet was Kasper Dolberg. Iedereen is het er wel over eens: dat wordt een grote. De pas 19-jarige Deen is de onbetwiste spits van Ajax en valt vooral op vanwege het feit dat hij op zo'n jonge leeftijd al zo compleet is. Alles waarover een spits hoort te beschikken, heeft hij in huis. Dolberg is sterk, heeft inzicht, heeft een neusje voor de goal, kan kappen en draaien, heeft en goed schot, kan uitstekend koppen (die kopballen met het achterhoofd, ongelofelijk) en is redelijk snel. De doelpuntenteller staat momenteel op acht en het moge duidelijk zijn dat er nog veel goals zullen volgen. Vooral aan zijn sublieme hattrick tegen NEC kon iedereen zien dat de Deen een supertalent is.

[photo,102621,left,]

Davinson Sánchez

Ajax heeft met Onana en Dolberg al twee spelers in dit lijstje staan, maar wat ons betreft kunnen we ook niet om een andere Ajacied heen. Davinson Sánchez werd afgelopen zomer overgenomen van het Colombiaanse Atlético Nacional en groeide binnen een mum van tijd uit tot een belangrijke kracht en een publiekslieveling. De pas 20-jarige verdediger is ijzersterk en is ook nog eens goed aan de bal. Hij kan bovendien als luchtmacht mee naar voren: op deze manier scoorde hij dit seizoen al drie keer. Ajax heeft aangegeven meer in Zuid-Amerika te willen gaan scouten en als wij naar iemand als Sánchez kijken, dan zeggen wij: doen!

[photo,101827,left,]

Nicolai Jørgensen

In dit lijstje kan de naam van Nicolai Jørgensen uiteraard niet ontrbeken. De nummer negen van Feyenoord is eigenlijk dé man van de eerste seizoenshelft van de Eredivisie. Met twaalf doelpunten en zes assists was hij bij achttien goals direct betrokken. Ter bevestiging van hoe goed deze cijfers zijn: Davy Klaassen van Ajax staat tweede op het lijstje van meest waardevolle spelers, met negen goals en vier assists. Feyenoord wist door zijn prestaties bij FC Kopenhagen dat het met Jørgensen een vette vis had binnengehaald, maar dat de Deen zó goed zou presteren, had toch eigenlijk niemand verwacht. De koelbloedige en nuchtere spits speelt een belangrijke rol in het uitmuntende seizoen dat Feyenoord dit seizoen aan het beleven is.

[photo,102092,left,]

Enes Ünal

De hattrick van Dolberg tegen NEC was ongekend, maar er is nog een speler die een dergelijke prestatie wist af te leveren in een wedstrijd. De echte liefhebber weet meteen welke speler en welk duel we bedoelen. We hebben het natuurlijk over het optreden van Enes Ünal in de uitwedstrijd van FC Twente tegen FC Groningen. De Turkse spits, die op de helft van de competitie al op tien doelpunten en twee assists staat, maakte in de eerste helft een fabuleuze hattrick in het Noordlease Stadion. De huurling van Manchester City scoorde in Groningen met een boogbal in de kruising, een verfijnde volley en een hard afstandsschot. Het mooie is dat Ünal ondanks zijn jonge leeftijd ook nog wel vrij constant presteert. Het is ook een zeer bescheiden jongen, met geheime dromen.

[photo,100140,left,]

Fran Sol

Het samenstellen van dit lijstje was vrij lastig, maar als je 55 procent van de doelpunten van je ploeg voor je rekening neemt, dan verdien je het eigenlijk wel om hierin opgenomen te worden. Dat geldt voor Willem II-spits Fran Sol. Natuurlijk komt dit hoge percentage ook door het feit dat de Tilburgers slechts twaalf doelpunten gemaakt hebben, maar met zeven treffers in vijftien optredens heeft de Spanjaard zich al aardig laten zien in de Eredivisie. Het zijn niet de mooiste doelpunten, maar dat geeft alleen maar aan dat het Filippo Inzaghi-instinct aanwezig is bij Sol. Met de spits in de gelederen ziet de nabije toekomst er zonnig uit voor Willem II. Een leuke verrassing, is de spits.

[photo,99748,left,]

Door: Koen Jans

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen