Goal 'BMI' kan Chelsea niet stoppen, Houdini-act ManU

31 december 2016, 17:57   Bijgewerkt: 31 december 2016, 18:48

Ondanks een tegendoelpunt van Bruno Martins Indi heeft Chelsea voor de dertiende keer op rij drie punten gepakt in de Premier League. De koploper was op oudjaarsdag op het eigen Stamford Bridge met 4-2 te sterk voor Stoke City. In een spectaculaire slotfase boog Manchester United op Old Trafford tegen Middlesbrough een 0-1 achterstand om in een 2-1 overwinning.

Martins Indi scoorde direct na rust tegen Chelsea. De Nederlandse verdediger werkte de bal in het doel na een vrije trap van Charlie Adam. Martins Indi, voor wie het zijn eerste doelpunt in de Premier League was, was daarmee verantwoordelijk voor de 1-1. Gary Cahill had Chelsea elf minuten voor de pauze na een hoekschop op 1-0 gekopt.

Aan de hand van Willian hield Chelsea de punten toch op Stamford Bridge. De Braziliaan schoot in de 57ste minuut de 2-1 binnen, na goed afleggen van Eden Hazard. In de 65ste minuut was Willian ook verantwoordelijk voor de 3-2. Ditmaal passeerde hij Stoke City-keeper Lee Grant op aangeven van Cesc Fabregas. Een minuut eerder waren de bezoekers uit Stoke-on-Trent via Peter Crouch nog voor de tweede keer langszij gekomen. Diego Costa legde vijf minuten voor tijd de eindscore vast op 4-2 in het voordeel van Chelsea. Bij Stoke City stonden naast Martins Indi ook Erik Pieters en Ibrahim Afellay in de basis. Voor laatstgenoemde was het zijn eerste basisplaats na acht maanden blessureleed.

Manchester United schreef voor de vijfde keer in successie drie punten bij, maar gemakkelijk ging dat niet. De equipe van manager José Mourinho was voor eigen publiek duidelijk beter dan Middlesbrough, maar dat werd pas laat in de score uitgedrukt. Het zat Manchester United namelijk niet mee. In de veertiende minuut raakte Paul Pogba met een omhaal de paal en zeven minuten voor tijd trof ook Anthony Martial met een afstandsschot de staander. In de aanval die daarop volgde, dacht Zlatan Ibrahimovic alsnog de 1-0 te maken. De Zweed trof in duel met doelman Victor Valdes echter doel met een te hoog geheven been en wegens gevaarlijk spel werd zijn treffer geannuleerd.

Waar Manchester United, met Daley Blind in de basis en Memphis Depay en Timothy-Fosu Mensah niet bij de selectie, de kansen liet liggen, daar had het Middlesbrough van basisspeler Marten de Roon wel succes voor het doel. In de 67ste minuut schoof Grant Leadbitter de bal in de verre hoek nadat Alvaro Negredo het leder breed had gekopt.

In het laatste kwart bleef Manchester United jagen op de overwinning en in de laatste vijf minuten kreeg het loon naar werken. Ibrahimovic legde een lange bal van Pogba met het hoofd breed op Martial en laatstgenoemde liet vervolgens de 1-1 aantekenen. Zijn landgenoot Pogba kopte een minuut daarna uit een voorzet van Juan Mata de 2-1 eindstand op het scorebord.

Door de winst kan Chelsea vanavond ontspannen kijken naar de kraker tussen Liverpool en Manchester City op Anfield (aftrap 18.30 uur). De Londenaren voeren de Premier League aan met 49 punten uit negentien wedstrijden. Liverpool en Manchester City staan respectievelijk tweede en derde met veertig en 39 punten. Met 36 punten staat Manchester United nu gelijk met nummer vijf Tottenham Hotspur, maar dat team gaat op nieuwjaarsdag nog op bezoek bij Watford FC.