Eredivisie: wat valt er nog te verwachten op de transfermarkt?

7 januari 2017, 10:04   Bijgewerkt: 9 januari 2017, 08:27

Tot 23.59 uur op 31 januari hebben Nederlandse clubs de tijd om hun selectie te versterken met aanwinsten of spelers zonder direct toekomstperspectief te slijten aan andere clubs. Op het moment van de publicatie van dit artikel hebben de eredivisionisten dus nog twee weken om zaken te doen op de transfermarkt. Welke transfers zijn er al geweest en wat voor activiteiten kunnen we nog per club verwachten?

Feyenoord

We beginnen met de trotse koploper van de Eredivisie, die door de prestaties in de eerste seizoenshelft weinig redenen heeft om aankopen te doen. Deze transferperiode van de Rotterdammers verloopt waarschijnlijk nog rustiger dan de zomerse transferwindow. Warner Hahn werd wel aan stadgenoot Excelsior verhuurd om speelritme op te doen en voor iemand als Marko Vejinovic (in verband gebracht met Roda JC) zal heel misschien nog hetzelfde gebeuren. Er waren geluiden dat Steven Berghuis vroegtijdig terug zou gaan naar Watford, maar de huurling lijkt gewoon in Rotterdam-Zuid te blijven. Het is voor Feyenoord vooral zaak om de selectie intact te houden. "Kijk, met de spelers die we nu bij de groep hebben, hebben we het zo goed gedaan. Waarom zouden we mensen laten gaan en daar wat aan veranderen?", vroeg Toornstra zich terecht af bij RTV Rijnmond.

Ajax

PSV

Wat van PSV verwacht werd in de winterse transferperiode, is al gebeurd: Marco van Ginkel speelt de tweede seizoenshelft weer op huurbasis in Eindhoven. Na de komst van de middenvelder gaf technisch manager Marcel Brands aan dat PSV wel rond blijft kijken, maar dat men geen aankopen voor de breedte hoeft te verwachten. "Als er iets voorbij komt waarvan we substantieel sterker worden, zullen we daar zeker naar kijken. Voor de breedte hoeven we niks te halen", sprak Brands tegen het Eindhovens Dagblad. Het ligt meer voor de hand dat er iemand weggaat: Luciano Narsingh heeft een aflopend contract en staat in de belangstelling van Swansea City. "Wij houden hem in de gaten. Er is echter nog geen knoop doorgehakt", zegt Swansea-manager Paul Clement bij Sky Sports. Verder lijkt PSV ondanks de magere doelpuntenproductie – vorig jaar was er op dit moment al zeventien keer vaker gescoord (42 versus 25) – vast te houden aan de huidige voorhoede. Hoop is gevestigd op Jürgen Locadia, die nog wel een tijdje moet herstellen van een knieoperatie. PSV kreeg het aanbod om Jean-Paul Boëtius te huren van Basel, maar wees deze af.

sc Heerenveen

AZ

Ook na de winterstop is AZ nog op drie fronten actief, waardoor een brede selectie zeer belangrijk is voor de Alkmaarders. Toch is John van den Brom duidelijk: "De poppetjes zijn ingevuld en daar we proberen door te gaan zoals we geëindigd zijn. Er gaat niets bij komen. We zijn tevreden en hebben een goede selectie. Het is het belangrijkste dat iedereen fit blijft", zei de keuzeheer van AZ bij Telesport TV. Hij heeft overigens met de van blessures herstelde Rens van Eijden, Jop van der Linden en Ron Vlaar weer drie extra verdedigers tot zijn beschikking.

FC Utrecht

FC Twente

In Enschede werd deze winter een van de verrassende en mooiste transfers gerealiseerd: Oussama Assaïdi tekende in De Grolsch Veste. Daarmee heeft Twente de voorhoede, die voornamelijk uit Manchester City-huurlingen bestaat, een boost gegeven. Naast de Marokkaan is Torgeir Børven terug naar Enschede gekomen, na een weinig succesvolle verhuurperiode bij SK Brann Bergen. Met de contractverlengingen van Jeroen van der Lely, Peet Bijen en trainer René Hake was er nog meer goed nieuws te vermelden. Ondanks het feit dat er verder weinig mogelijk zijn zal op transfergebied, wisten de Tukkers wel naar categorie 2 te gaan. Dat is een teken aan de wand: de keurige nummer zeven van de Eredivisie is aan het opkrabbelen. Nu is het zaak om dit door te zetten. Wat overigens wel in de gaten gehouden moet worden, is de situatie rondom Kamohelo Mokotjo. Er is wat onduidelijkheid omtrent de Zuid-Afrikaan, die volgens Hake wel 'gewoon' zal blijven.

Vitesse

In Arnhem is het in deze weken zeker niet rustig. Kosuke Ota is vertrokken naar FC Tokyo, Abiola Dauda gaat ook de uitgang opzoeken en Marvelous Nakamba wordt voor zijn Afrika Cup-trip in verband gebracht met clubs als Everton, Anderlecht, Hamburger SV en VfL Wolfsburg. Bovendien heeft trainer Henk Fraser aangegeven dat hij wil winkelen met Vitesse. Als vervanger van Ota lijkt Alexander Büttner in ieder geval in huis te worden gehaald. Maar als het aan Fraser ligt, dan wordt er ook voor andere posities een gerichte aanwinst aan boord gehaald ("Ik wil de selectie graag op enkele posities versterken" – De Gelderlander). Het is nog wel de vraag in hoeverre er financieel gezien wat mogelijk is bij Vitesse. Bij Vitesse gaf captain Guram Kashia ondanks wat geruchten over zijn toekomst aan dat hij zal blijven.

Heracles Almelo

FC Groningen

De nummer tien van de Eredivisie presteerde in de eerste seizoenshelft teleurstellend, maar lijkt de portemonnee niet te gaan trekken. De clubleiding van FC Groningen heeft meerdere malen aangegeven dat er genoeg vertrouwen is in de huidige spelersgroep, maar zal vast en zeker openstaan voor mooie buitenkansjes, zoals dat zo vaak gezegd wordt tijdens transferperiodes. Het gaat in Groningen wel meer over uitgaande spelers. Albert Rusnák (Real Salt Lake) en Nicolo Pozzebon (Juventus, was gehuurd) zijn al weg en waarschijnlijk volgen Martijn van der Laan, Hedwiges Maduro en Danny Hoesen dit voorbeeld. Ten slotte loopt het contract van Hans Hateboer af, waardoor een tussentijds vertrek een goede optie is, en is er buitenlandse interesse voor zowel Bryan Linssen als Simon Tibbling. Het worden dus nog spannende dagen in het Noordlease Stadion. Mochten er inderdaad nog meerdere spelers vertrekken, dan beidt dat wel weer meer ruimte voor jonge spelers als Ajdin Hrustic, Roland Baas en Glenn Bijl.

Willem II

NEC

Bij NEC gebeurde tot dusver het meeste in de winterse transferwindow. Het contract van Quincy Owusu-Abeyie werd wegens disciplinaire reden verscheurd, terwijl er met Jordan Larsson – de zoon van oud-topspits Henrik Larsson – en Ali Messaoud al twee aankopen werden gedaan door de club uit Nijmegen. Deze aanwinsten moeten de creativiteit en het scorend vermogen in de selectie doen toenemen. Naast Owusu-Abeyie lijkt de teleurstellende Sam Lundholm ook nog te vertrekken bij NEC, dat doelman Joshua Smits wellicht verhuurt. Verdediger Wojciech Golla schermt met interesse vanuit de Bundesliga. Omdat hij met een aflopend contract kampt, kan dat met het oog op de clubkas aantrekkelijk zijn voor NEC.

Sparta

ADO Den Haag

Voor de club uit de Hofstad was de uitspraak in de rechtszaak tegen grootaandeelhouder United Vansen deze winter veruit het meest belangrijk. Deze heeft positief uitgepakt voor ADO Den Haag, waardoor de club geld tegemoet kan zien. Of de Haagse club meteen kan investeren is echter nog maar de vraag. Zeljko Petrovic heeft de herstellende spits Mike Havenaar binnenkort weer terug, maar maakt zich wel zorgen. "In alle eerlijkheid heeft deze ploeg gewoon versterking nodig. Zonder aankopen wordt het verschrikkelijk zwaar", verzuchtte de trainer van ADO bij Omroep West. Toch wordt het wegens het financiële plaatje dus wel lastig. Danny Holla werd als eventuele versterking genoemd, maar nog niets is echt concreet. Ondertussen keerde back José San Román wel terug naar zijn vaderland Argentinië.

Excelsior

PEC Zwolle

In Zwolle kijkt men terug op een zeer teleurstellende eerste seizoenshelft en alsof dat nog niet erg genoeg was, was er ook nog het vertrek van Wout Brama naar FC Utrecht en het bericht dat Ron Jans komende zomer zal afzwaaien als trainer van PEC Zwolle. De nummer zestien van de Eredivisie zoekt gericht naar versterkingen voor de spelersgroep, maar moet door de financiële situatie wel creatief zijn. Technisch directeur Gerard Nijkamp zoekt vooral stootkracht in de voorhoede en in het kader hiervan wordt Tomas Necid genoemd. Kan PEC Zwolle voor een derde keer stunten met de komst van de Tsjech? Ondertussen mag de van PSG-gehuurde Gustavo Hebling vertrekken en zijn er contractbesprekingen met Danny Holla, wiens verbintenis komende zomer afloopt. De middenvelder is overigens geschorst voor de seizoenshervatting, net als Bram van Polen en Bart Schenkeveld.

Roda JC

Go Ahead Eagles

Omdat de rode lantaarn van de Eredivisie zich momenteel in Deventer bevindt, is er werk aan de winkel voor Go Ahead Eagles. Dat beseft men zich goed, aangezien er al drie spelers aan boord gehaald worden door de hekkensluiter. Er zijn drie spelers gehuurd van een Engelse club: Elvis Manu (Brighton & Hove Albion), Daniel Crowley (Arsenal) en Pedro Chirivella (Liverpool). Mogelijk houdt het hier nog niet bij op: Willie Overtoom is voor de tweede keer aan een proefperiode gestart bij de Eagles en wordt mogelijk ook vastgelegd. Al deze winterse versterkingen kunnen de Eagles gezien de laatste plaats uitstekend gebruiken.

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen