Cruijff wil buitenspel behouden: "Mijn vader wilde dat ook"

23 januari 2017, 09:53   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Marco van Basten presenteerde vorige week een portie ideeën voor veranderingen in het voetbal. Een aantal suggesties van de FIFA-adviseur wordt door veel mensen toegejuicht, maar meerdere ideeën worden ook fel bekritiseerd. Vooral het voorstel om de buitenspelregel af te schaffen, krijgt veel weerstand. Jordi Cruijff vindt dat ook maar niets en zegt dat zijn vader Johan Cruijff er hetzelfde over dacht.

"Ik ben niet enthousiast over de meeste voorstellen. Alleen de shoot-out is het proberen waard, al heeft dat wel met een stuk nostalgie te maken. Toen mijn vader nog in Amerika voetbalde was het altijd leuk om te zien hoe bij een gelijke stand een wedstrijd zo toch werd beslist", zegt Jordi Cruijff in zijn column in De Telegraaf. "Ik hoop dat dit ook de bedoeling is. Dus tijdens de wedstrijd de penalty en de shoot-out als het na negentig minuten nog gelijk staat. Met twee punten voor de winnaar en één voor de verliezer", stelt de technisch directeur van Maccabi Tel Aviv.

"Voor de rest ben ik weinig enthousiast", maakt Cruijff duidelijk. "De intrap in plaats van de inworp? Mogen ze dan allebei? En mag de tegenstander bij een intrap op een meter staan of verder weg? Maar goed, het idee om de buitenspelregel af te schaffen is het meest heftig", vindt de oud-international. "Ik heb het daar vaak met mijn vader over gehad en die was er faliekant tegen. Ik trouwens ook. Ooit schreef mijn vader daar een column over die ik heb bewaard. Beter dan toen kan het niet worden uitgelegd", aldus Cruijff.

Johan Cruijff zei in een column dat buitenspel bij het uitoefenen van pressie essentieel is en dat deze tactiek zonder de regel onmogelijk uit te voeren is. De op 24 maart 2016 overleden voetballegende vond dat de mindere teams voordeel zouden halen uit het afschaffen van buitenspel. "Zonder buitenspel lijkt het spel heel open te worden, maar ik heb sterke twijfels of het zo ook in de praktijk werkt. Als je alles op een rij zet, dan is het gewoon geen goed idee."

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen