Eredivisie: winnaars en verliezers op de transfermarkt

2 februari 2017, 13:48   Bijgewerkt: 2 februari 2017, 14:31

Mede door een spetterende slotdag werd er deze winter een transferrecord gevestigd in Nederland. De KNVB verwerkte maar liefst 151 transfers tijdens de winterwindow, terwijl dat er vorig jaar nog 93 waren. Maar welke clubs uit de Eredivisie deden de beste zaken? En welke clubs zullen een minder goed gevoel overhouden aan de transferperiode? Deze vragen probeert FCUpdate.nl te beantwoorden.

Winnaars

FC Twente

Omdat de financiële situatie van FC Twente nog steeds te wensen overlaat, was het voor de Tukkers wederom zaak om creatief te zijn in hun transferbeleid. Dat is gelukt. Vooral met de komst van Oussama Assaïdi sloeg de club uit Enschede een zeer fraaie slag. De Marokkaanse aanvaller zat zonder club na zijn exit bij Al-Ahli en sprak uit dat hij wel weer aan de slag wilde gaan in Nederland. Twente profiteerde en legde de voormalig speler van Liverpool tot medio 2019. Een zeer goede zet, zo bleek al uit zijn belangrijke doelpunt in de uitwedstrijd tegen PEC Zwolle (1-2). Met zijn chocoladebeen trof hij doel vanaf een meter of dertig.

sc Heerenveen

Veel clubs hebben het in de transferperiodes over buitenkansjes, waardoor dit woord inmiddels zijn waarde wel een beetje verliest. Maar als er één club een buitenkansje heeft verzilverd, dan is het sc Heerenveen wel. De Friezen wisten het grote en veelgeprezen talent Martin Ødegaard van Real Madrid te huren. Niet voor een half jaar, maar meteen voor achttien maanden. Of de Noorse wonderboy de hoge verwachtingen kan waarmaken is nog maar de vraag, maar het belooft veel goeds. Van de aandacht en de druk trekt de balvirtuoos zich overigens weinig aan, zo zei hij tegen FCUpdate.nl.

ADO Den Haag

Even zaten we te twijfelen om Roda JC in dit stuk op te nemen, maar eigenlijk kan niemand nog echt inschatten wat de vernieuwde club uit Kerkrade echt aan de negen winteraanwinsten zal hebben. Wat dat betreft lijkt er bij ADO Den Haag meer zekerheid op het vlak van versterking te zijn. Omdat de Hagenaars naar een voortvarende start steeds verder afglijden op de ranglijst, waren aanwinsten zeer gewenst in Den Haag. Er zijn daarom vijf spelers verwelkomd: Guyon Fernandez, Donny Gorter, Abel Tamata, Randy Wolters en Abdenasser El Khayati.

Verliezers

FC Groningen

Naast Feyenoord - voor wie het vooral belangrijk was om de selectie intact te houden, waardoor er vooral tevredenheid zal heersen in De Kuip - is FC Groningen de enige club die deze winter geen enkele speler(s) aantrok. De bekerwinnaar van 2015 nam op haar beurt wel afscheid van vier spelers: Albert Rusnák en Danny Hoesen verkasten naar de Verenigde Staten, de gehuurde Nicolo Pozzebon is vroegtijdig teruggegaan naar Juventus en Hans Hateboer is naar Atalanta Bergamo vertrokken.

PSV

Door een achterstand van respectievelijk acht en drie punten op nummer één Feyenoord en nummer twee Ajax moet PSV een flinke inhaalrace realiseren om nog in aanmerking te komen voor het landskampioenschap. Met de komst van Marco van Ginkel deed de club uit Eindhoven uiteraard goede zaken. In de eerste duels na zijn terugkeer heeft de dynamische middenvelder al bewezen dat hij een goede toevoeging is. Naast Van Ginkel kwam alleen Menno Koch, die vervroegd terugkwam na een teleurstellende uitleenbeurt bij FC Utrecht.

Marcel Brands
Toon Gerbrands

Toon Gerbrands]}Toch hoopten veel fans vooral op de komst van een extra aanvaller, maar deze bleef uit. Zowel coach Phillip Cocu als directeur Toon Gerbrands heeft ook aangegeven dat PSV niet 'zomaar' 12 of 15 miljoen euro gaat neerleggen voor een nieuwe speler, zoals Ajax wel deed. Gerbrands gaf zelfs aan dat de barrière rond de 7 miljoen ligt. Het is verantwoorde beleidsvoering, maar een kwaliteitsinjectie voor de voorhoede had PSV uitstekend kunnen gebruiken. Zeker omdat onder meer Luciano Narsingh, Florian Jozefzoon en Luiz Beto da Silva de uitgang opzochten. Het is voor PSV te hopen dat Jürgen Locadia snel terugkomt, dat Gastón Pereiro heel blijft, dat Luuk de Jong weer gaat scoren en dat Bart Ramselaar zich zo blijft doorontwikkelen (ook op de linkerflank).

Ajax

Over het algemeen hebben de eredivisionisten prima zaken gedaan op de transfermarkt, waardoor het vrij lastig was om verliezers aan te wijzen. Toch vinden wij Ajax, na Groningen en PSV, het meest in aanmerking komen voor dit onderdeel van de rubriek. Weliswaar werd er met de Braziliaanse buitenspeler David Neres een zeer veelbelovend talent aangetrokken, toch moet er gezegd worden dat 12 miljoen euro (misschien zelfs 15 miljoen euro) wel érg veel is voor een 19-jarige speler. PSV had dit, zoals gezegd, als zeer onverantwoord beschouwd. De komst van Neres kan natuurlijk een absolute voltreffer zijn van Ajax, maar de Braziliaan kan ook de nieuwe Miralem Sulejmani worden. Overigens werd met de Pool Mateusz Gorski nog een jonge doelman gehaald door Ajax.

Door: Koen Jans

[photo,104266,left,]

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen