Europese revelaties: van Die Roten Bullen tot Hagi's Kids

9 februari 2017, 13:06   Bijgewerkt: 9 februari 2017, 18:43

Als we na ongeveer twintig speelronden een blik werpen op de meeste Europese competities, dan constateren we dat er zich dit seizoen opvallend veel positieve verrassingen ontvouwen. Een Leicester City-sprookje is lastig te evenaren, maar welke ploegen kunnen we dit seizoen met recht aanmerken als revelaties? FCUpdate.nl neemt een kijkje over de grens.

AS Monaco

We beginnen met een naam uit de gevestigde orde. AS Monaco is dit seizoen namelijk een klasse apart in de Ligue 1, waar het momenteel aan kop gaat en drie punten los staat. Dat de ploeg uit het prinsdom de koploper van Frankrijk is, is in principe geen heel grote surprise. Maar de wijze waarop dat gebeurt wel. De Monegasken zijn namelijk ongenaakbaar. De equipe van coach Leonardo Jardim ging wel drie keer onderuit in de Franse competitie, maar valt op danzkij haar enorme doelpuntenproductie. Het is echt waanzinnig.

OGC Nice

AS Monaco heeft het stokje van de eerste plaats onlangs overgenomen van OGC Nice, maar dat wil niet zeggen dat deze club moet ontbreken in dit lijstje. De huidige nummer drie van Frankrijk, die drie punten onder Monaco en op gelijke hoogte met PSG staat, is namelijk bezig aan een zeer interessante opmars. De formatie van coach Lucien Favre was begin dit seizoen zelfs de ploeg waar het om draaide in Frankrijk. Met 32 punten uit de eerste 13 wedstrijden beleefde Nice echt een pikstart.

Grupo Desportivo de Chaves

Een zevende plek is natuurlijk geen wonderprestatie, maar het feit dat Grupo Desportivo de Chaves momenteel op plek zeven staat in de Portugese Primeira Liga is verrassend. De bescheiden club uit het stadje Chaves, dat ongeveer 40.000 inwoners heeft, speelde vorig seizoen namelijk nog op het tweede niveau van Portugal. Sterker nog: in 2012 werd er in het Estádio Municipal de Chaves, dat plaats biedt aan 12.000 fans, nog voetbal van het derde niveau van Portugal gespeeld.

Hoewel Chaves in de jaren tachtig en negentig vrijwel altijd in de Primeira Liga acteerde en in 1987/1988 zelfs in de UEFA Cup uitkwam, zijn de prestaties dit seizoen zeer goed te noemen. De ploeg van trainer Ricardo Soares wist dit seizoen van Sporting CP (1-0) te winnen en schakelde FC Porto uit in de Taça de Portugal. De selectie van Chaves bestaat voornamelijk uit Portugezen, aangevuld met Brazilianen en Afrikanen. Er lopen vijf huurlingen rond in het Estádio Municipal de Chaves. De nummer zeven van Portugal heeft een zeer stug ploegje: na twintig speelronden is 21-19 het doelsaldo.

Atalanta Bergamo

Hierdoor kreeg Atalanta in 2011/2012 zes punten in mindering. Toch weerhield dat de club er niet van om een puntenrecord van 52 in 38 duels neer te zetten. Na een vijtiende, elfde, zeventiende  en dertiende plaats te hebben neergezet kan dat puntenrecord dit seizoen wel eens verbroken worden. Na 23 speelronden staat Atalanta namelijk op 42 punten, wat slechts één puntje minder is dan nummer vier Lazio Roma. De formatie van coach Gian Piero Gasperini heeft het vertek van Marten de Roon en diverse andere sterkhouders op knappe wijze opgevangen. De uitblinkers spelen vooral op het middenveld. Alejandro Gómez, Jasmin Kurtic en Franck Yannick Kessié zorgen daar voor een uitstekend blok.

RB Leipzig

Natuurlijk kunnen we in dit stuk niet om RasenBallsport Leipzig heen. De club uit het voormalig Oost-Duitsland, die in 2009 pas het levenslicht zag, staat na negentien speelronden slechts vier punten onder koploper Bayern München. Als promovendus verloren Die Roten Bullen slechts drie keer, waaronder van Bayern en Borussia Dortmund (dat thuis wel verslagen werd). Met smaakmakers als Naby Deco Keita, Marcel Sabitzer, Emil Forsberg en Timo Werner is RB Leipzig de grote revelatie van Duitsland.

Overigens verdienen Eintracht Frankfurt en 1899 Hoffenheim ook absoluut een eervolle vermelding in dit stuk. Frankfurt is na negentien duels de knappe nummer drie van de Bundesliga en kreeg pas vijftien tegengoals om de oren, terwijl Hoffenheim tot 28 januari (2-1 verlies tegen RB Leipzig) ongeslagen was. Geen enkele club uit de Europese topcompetities bleef zo lang zonder nederlaag als het team van de talentvolle coach Julian Nagelsmann.

Sevilla

Met vijf Europa League-zeges in elf seizoenen en drie opeenvolgende triomfen in het tweede clubtoernooi van Europa, kan Sevilla omschreven worden als een ware 'Cupfighter'. Toch bleven de Andalusiërs in Spanje steevast steken op de ruimte tussen de subtop en de middenmoot. Met twee negende en twee vijfde plaatsen en een zevende plek in het vorige seizoen, kon Sevilla nooit echt boven zichzelf uitstijgen in de Primera División. Dat is dit seizoen anders, met een huidige derde plaats.

SR Altach

In de Oostenrijkse Bundesliga is dit seizoen iets bijzonders aan het gebeuren. In de voorgaande drie jaren werd Red Bull Salzburg met twee vingers in de neus landskampioen, maar deze jaargang gaat het een stuk lastiger. RB Salzburg moet vooralsnog namelijk het verrassende SCR Altach voor zich dulden. De bescheiden club, die haar thuisduels in een stadion met een capaciteit van 8.500 fans speelt, pakte 42 punten in twintig wedstrijden en staat daarom twee punten voor op RB Salzburg. Ter illustratie van de knappe prestatie van SCR Altach: de koploper staat al vijftien punten voor op Rapid Wien, dat in de zomer van 2015 nog Ajax uitschakelde in Europa.

Istanbul Basaksehir

In de Turkse Süper Lig maken eigenlijk altijd Fenerbahçe, Galatasaray en Besiktas samen de dienst uit, maar dat is dit seizoen anders. Istanbul Basaksehir heeft zich namelijk op knappe wijze gemeld in de Turkse top. Boz Baykuslar, oftewel De Uilen, zijn momenteel de nummer twee van Turkije. De relatief jonge club (oprichting in 1990) staat twee puntjes onder koploper Besiktas en geniet een voorsprong van respectievelijk drie en zeven punten op Galatasaray en Fenerbahçe.

Viitorul Constanta

De Roemeense competitie staat natuurlijk niet al te hoog aangeschreven, maar toch zullen veel mensen clubs als Steaua Boekarest, Dinamo Boekarest, Astra Giurgiu en CFR Cluj wel kennen. Dat zal bij FC Viitorul Constanta niet echt het geval zijn. Toch staat Viitorul, zoals de club altijd genoemd wordt, op dit moment aan de macht in de Roemeense Liga I. Door een zegereeks van zes wedstrijden staat de ploeg zelfs vier punten los, ten opzichte van nummer twee Steaua. We mogen Viitorul met recht dus een grote verrassing noemen.

AFAS Stadion
lucht
voetbal

lucht

voetbal]}In het seizoen 2011/2012 speelde Viitorul nog niet eens op het hoogste niveau van Roemenië. Daar kwam het de afgelopen vier jaar wel uit: met een dertiende, twaalfde, elfde en vierde plek was er al een stijgende lijn zichtbaar. Wellicht eindigt deze lijn dit jaar zelfs in het kampioenschap. Dat zou een regelrechte sensatie zijn, aangezien de club nog nooit een prijs pakte en pas in 2009 opgericht werd. De befaamde Roemeense international Gheorghe Hagi heeft de club overigens gelanceerd. Het mooie is dat Viitorul voornamelijk werkt met talenten uit de eigen opleiding. Daardoor wordt de selectie ook wel Hagi's Kids genoemd. Het is dan ook niet gek dat er op een enkeling uit Frankrijk en Liberia louter Roemenen onder contract staan bij de koploper van Roemenië.

HNK Rijeka en Jagiellonia Bialystok

Iets minder verrassend, omdat de clubs in de afgelopen jaren al vrij aardig presteerden, is het feit dat HNK Rijeka momenteel aan kop gaat in Kroatië en dat Jagiellonia Bialystok aan de leiding staat in Polen. Toch verdienen deze clubs zeker een eervolle vermelding: het nog ongeslagen Rijeka staat na twintig speelronden zes punten voor op Dinamo Zagreb, dat al elf jaar op rij kampioen werd in Kroatië. Jagiellonia Bialystok werd vorig seizoen nog elfde in de Poolse Ekstraklasa en staat nu keurig boven ploegen als Legia Warschau, Lechia Gdansk en Lech Poznan.

Door: Koen Jans

[photo,104513,left,]

Stadion HNK Rijeka

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen