KNVB begrijpt kaartendiscussie: "We gaan het voorleggen"

10 februari 2017, 09:22

De tweede gele kaart van Elvis Manu in de uitwedstrijd van Go Ahead Eagles tegen NEC deed veel stof opwaaien. De aanvaller kreeg een tweede gele en dus een rode prent, omdat scheidsrechter Björn Kuipers een duikelpartij tot verbazing van velen beoordeelde als een schwalbe. Go Ahead probeerde de kaart te laten kwijtschelden door de KNVB, maar botste op de regel dat dit niet mogelijk is. Komt hier in de toekomst verandering in?

Momenteel is het slechts met één voorwaarde mogelijk om een gele kaart kwijt te schelden: als de scheidsrechter twee spelers door elkaar haalt en daardoor de prent voorhoudt aan de verkeerde speler. Er heerst bij een aantal clubs verontwaardiging over deze regel. Waarom kan een onterecht gegeven kaart niet ingetrokken worden? Het leidt tot discussie en ook de KNVB mengt zich erin. De voetbalbond gaat het thema zelfs aankaarten bij de adviescommissie tuchtrecht.

Bij monde van woordvoerder Koen Adriaanse laat de KNVB weten dat de bond niet zomaar pleit voor een regelverandering, maar dat het wel kritisch kijkt naar de huidige situatie. Daarom wordt het voorgelegd aan de tuchtcommissie. "We begrijpen de onduidelijkheid en vinden het goed om te kijken naar andere voorbeelden in het buitenland", aldus Adriaanse tegen FCUpdate.nl. "We staan open voor ontwikkeling. We zijn bereid om mee te denken."

Tijdens een seizoen gaat de KNVB niet toornen aan de regels. "Maar we zijn ook niet stug", geeft Adriaanse aan. "We richten ons momenteel op de Nederlandse reglementen en gebruiken hierbij de disciplinaire code van de FIFA. Daar maken we geen uitzondering in. Maar toch: het voetbal moet vooruit en de regels ontwikkelen zich", zegt de woordvoerder, die benadrukt dat de KNVB nog geen standpunt heeft ingenomen omtrent het kwijtschelden van gele kaarten. "Wij willen vooral dat de wedstrijden sportief en eerlijk verlopen. De verhouding tussen wat de scheidsrechters bepalen en wat de rol van de tuchtcommissie is moet goed zijn. Er moet duidelijkheid zijn."

Hoe groot de kans is dat de regel rond het kwijtschelden van gele kaarten verandert, is volgens Adriaanse lastig te zeggen. "Daar durven wij geen uitspraak over te doen. Wij gaan het voorleggen aan de tuchtcommissie adviesrecht en dan is het aan hun om de zaak te agenderen en er eventueel wat mee te doen."

[photo,104521,left,]

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen