Toornstra schiet foutloos Feyenoord langs FC Groningen

11 februari 2017, 21:48

Feyenoord blijft op volle kracht op weg naar de landstitel. De Rotterdammers dankten uitblinker Jens Toornstra en Groninger Ruben Jenssen voor een relatief eenvoudige zege. Toornstra scoorde zowel voor als na rust, Jenssen liet bij de stand van 0-0 dé kans liggen om het de koploper lastig te maken: 2-0.

Giovanni van Bronckhorst had tegen de nummer negen van de ranglijst geen basisplaats gereserveerd voor Dirk Kuyt. De Feyenoord-trainer hoopte de foutloze competitiereeks dit kalenderjaar uit te breiden met Toornstra als meest aanvallende middenvelder. Het bleek een gouden zet van de Rotterdamse coach.

Toch was Groningen een taaie opponent voor Feyenoord, zeker in het eerste half uur. Trainer Ernest Faber had zijn verdedigende intenties kracht bijgezet door middenvelder Juninho Bacuna een basisplaats te geven in plaats van spits Alexander Sørloth. Mimoun Mahi was de eenzame strijder voorin bij de bezoekers.

De open kans voor Jenssen, tien minuten voor rust, kwam juist op een moment dat Feyenoord de wedstrijd naar zicht toe leek te trekken. Steven Berghuis had, net voor de kans van Jenssen, al drie goede mogelijkheden laten liggen en ook Nicolai Jörgensen was nadrukkelijk op zoek naar een treffer. De Deense spits keek bovendien twee keer vragend naar de scheidsrechter na duels in én net buiten de zestien.

De penaltyclaim, na een fysiek duel met Samir Memiševic, werd door Serdar Gözübüyük terecht genegeerd. In de tweede situatie, waarbij de doorgebroken Jörgensen onderuit ging na een duel met Etiënne Reijnen, schreeuwden de Rotterdamse fans om een rode kaart, maar ook nu was de arbiter coulant. Reijnen speelde zeker de bal, al had hij daarvoor de spits ook licht vast. Het was echter een vergrijp waarvoor Gözübüyük de hele wedstrijd al niet gefloten had.

De keuzes de arbiter bleken, na de misser van Jenssen, niet meer cruciaal voor het wedstrijdverloop. Ook met 11-tegen-11 wist Feyenoord er weer een zege uit te slepen. Jens Toornstra bleek dit keer de speler die voor de bevrijding zorgde bij de Rotterdamse fans. Het geduld van de supporters werd minder op de proef gesteld dan vorige week in Twente, want Toornstra zette zijn ploeg voor rust nog op voorsprong.

Vanaf een meter of tien schoof de middenvelder de bal in de verre hoek na een fraaie assist van Steven Berghuis: 1-0. De rechtsbuiten bleek een stuk effectiever als aangever dan als afmaker door eerst Yoëll van Nieff door de benen te spelen en vervolgens de bal uitstekend terug te leggen ter hoogte van de penaltystip. Jörgensen was dit keer niet direct betrokken bij het doelpunt, maar toonde zich wel een slimme spits door, in buitenspelpositie, van de bal af te blijven.

De achterstand spoorde Faber en zijn team ook na rust niet meteen aan om aanvallender te gaan voetballen. Na een rust kwam Sørloth nog wel in de ploeg, maar zijn bijdrage bleef ook onopvallend. Bovendien was de wedstrijd twee minuten na diens invalbeurt al beslist. De bezoekers waren kansloos na de tweede treffer van Jens Toornstra: 2-0.

Het tweede doelpunt van Feyenoord zorgde niet alleen voor vreugde en opluchting bij de Rotterdamse fans, maar ook voor bewondering bij de neutrale toeschouwer. De assist van Jan-Arie van der Heijden, een hakje achter het standbeen langs, was eigenlijk nog mooier dan het overtuigende schot van Toornstra in de bovenhoek. Het was het onbetwiste hoogtepunt van de wedstrijd, dat nog werd gevolgd door een dieptepunt. Juninho Bacuna ging op de enkel van Terence Kongolo staan en werd weggestuurd door Gözübüyük.

Met tien man konden de noorderlingen helemaal geen vuist meer maken. De ploeg van Faber mocht doelman Sergio Padt nog bedanken dat de score niet hoger uitviel na kansen voor Rick Karsdorp, Berghuis en Eljero Elia. Door de 2-0 zege neemt Feyenoord weer afstand van de achtervolgers PSV en Ajax die morgen in actie komen.