Olympique Lyon leert AZ keiharde Europese les

16 februari 2017, 21:01   Bijgewerkt: 16 februari 2017, 23:26

AZ lijkt al na één wedstrijd kansloos voor het bereiken van de laatste zestien van de Europa League. In Alkmaar leerde de ploeg van John van den Brom een harde Europese les tegen Olympique Lyon. De Fransen staken weinig energie in de wedstrijd, maar waren bij spaarzame momenten voor het doel uiterst effectief. AZ kwam ondanks een reeks goede kansen slechts één keer tot scoren: 1-4.

Het begint een repeterend verhaal te worden voor Nederlandse clubs in Europese competities. In bijna elke wedstrijd liggen er mogelijkheden voor de Nederlandse deelnemer, maar het eindresultaat is vaak negatief. Eerder kwam het Europese avontuur van Heracles, PSV en Feyenoord al ten einde terwijl er kansen lagen om de volgende ronde te bereiken.

Dat lot is AZ nu ook beschoren na een wedstrijd waarin er goed werd meegevoetbald, maar ook dramatisch werd verdedigd op de beslissende momenten. Dat begon al in de eerste helft waar de defensie opzichtig faalde na een afgeslagen corner. Rens van Eijden verzuimde druk te zetten op Nebil Fekir bij het geven van een voorzet, de andere verdedigers zagen Lucas Tousart volledig over het hoofd: 0-1. Tim Krul was kansloos tegen Tousart, die de bal midden voor het doel zo binnen kon schieten.

Ook na de 0-1 bleef AZ geloof houden in de goede afloop, getuige een veldoverwicht en nieuwe kansen voor Bel Hassani en Alireza Jahanbakhsh. De poging van Bel Hassani, een vrije trap van een meter of twintig, ging via de muur rakelings naast. Jahanbakhsh tekende bijna voor een prachtig doelpunt na een aanname met links en een volley van afstand met rechts, maar Lopes tikte de bal net uit de verre hoek.

Die missers kwamen de Alkmaarders nog voor rust duur te staan. Alexandre Lacazette maakte zijn reputatie als befaamde schutter in de Ligue 1, twintig goals na twintig duels, volledig waar bij zijn eerste echte kans: 0-2. De spits omspeelde Krul na een fraaie pass over de defensie van Corentin Tolisso. Rens van Eijden liet zich wel heel eenvoudig verschalken op snelheid door Lacazette.

Na de tweede tegentreffer, in de blessuretijd van de eerste helft, leek de wedstrijd al gespeeld. Toch had het tien minuten na rust 2-2 kunnen staan als Weghorst en Bel Hassani na de thee wel scherp waren geweest voor het doel. Weghorst mikte voorlangs na een steekbal van Jahanbakhsh, Bel Hassani had het vizier te hoog staan na terugleggen van Ridgeciano Haps.

Beide spelers konden direct daarna zien hoe het wel moest. Lacazette toonde zich opnieuw ijzig kalm nadat één steekpass de Alkmaarse defensie weer in verlegenheid had gebracht. Tousart was ditmaal de aangever, zijn spits herhaalde het kunstje van voor rust: Krul omspelen en de bal in het lege doel schuiven: 0-3. Het verschil in snelheid tussen Lacazette en Stijn Wuytens, die in vergelijking met zijn Franse tegenstander op een roltrap leek te lopen, was opnieuw schrijnend.

Na wissels van doelpuntenmakers Lacazette en Tousart misten beide ploegen nog een aantal dikke kansen op meer goals, tot Jordan Ferri het net nog wel wist te vinden. De invaller klopte Krul in tweede instantie nadat vijf! aanvallers op twee verdedigers van AZ af konden: 1-4. De uitschakeling is daarmee eigenlijk al een feit na een Europese avond waarbij harde lessen werden geleerd. De return in Frankrijk kan volgende week als een formaliteit worden beschouwd.