KNVB opent nieuwe cursusopzet: meer ruimte voor talent

20 februari 2017, 14:32

De KNVB lanceert in juni een vernieuwde vorm van de cursus UEFA Pro/Coach Betaald Voetbal. De opzet van het trainerstraject is grondig veranderd. In plaats van staat van dienst in het voetbal en ervaring in het trainersvak (de toelatingsdrempel gaat omlaag) komt het talent van de cursist centraal te staan, zo meldt de voetbalbond in een persbericht.

De cursus is op maat gemaakt na gesprekken met clubs, trainers en andere betrokkenen. Een cursist kan zijn eigen invulling geven aan een leertraject en krijgt daarbij de hulp van een leercoach. Er zijn minder voorwaarden en eisen waaraan de 'studenten' moeten voldoen, waardoor er meer ruimte is voor ontwikkeling. De nieuwe opzet van de trainerscursus sluit aan bij het rapport 'Winnaars van Morgen', dat de kwaliteit van het Nederlands voetbal weer moet opschroeven.

"De vraag uit de voetbalwereld om trainerscursussen meer op maat te maken was duidelijk en hier zijn we mee aan de slag gegaan", laat Frans de Kat, coördinator voetbalopleidingen bij de KNVB Academie, weten. "We beginnen daarmee nu in de top, bij de opleiding Coach Betaald Voetbal. In Europa staan we er nog altijd goed op, door onze manier van voetballen en onze opleidingen. Maar we streven er naar om het beter te doen. Leon Vlemmings heeft voor deze opleiding in de afgelopen maanden het veldwerk gedaan, door gesprekken te voeren met verschillende mensen uit de voetbalwereld. We kunnen hiermee een goede slag maken."

De Kat noemt Vlemmings al. Deze trainer is één van de hoofdbetrokkenen bij de nieuwe vorm. "De kansen voor een ex-international of bijvoorbeeld een trainer met een universitaire opleiding hebben we dichterbij elkaar gebracht", zegt Vlemmings. "Binnen de cursus willen we kandidaten niet alleen beoordelen op hun kennis en kunde, maar ook hun vermogen om continu te leren. Naast een persoonlijke leerroute faciliteren we een programma waarin kennis gedeeld wordt en de cursist zichzelf verder kan specialiseren in bepaalde gebieden van het vak."

Het traject wordt de komende maanden nader geconcretiseerd.

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen