Van Praag en Fraser schrikken: "Toch niet van deze tijd?"

22 februari 2017, 07:54

Michael van Praag is als voorzitter van de KNVB en voormalig kandidaat voor het voorzitterschap van de FIFA en de UEFA iemand die te boek staat als een felle strijder tegen racisme in het voetbal. De bondspreses heeft dan ook met afschuw kennisgenomen van wat er zich afgelopen zondag in Arnhem afspeelde. Na Vitesse-Ajax (0-1) werd goalie Andre Onana met apengeluiden begroet door een handvol Arnhemse fans.

"Ik keur die vanzelfsprekend ten zeerste af. Mijn mening over racisme is bekend. Dat vind ik verwerpelijk en daar heb ik niet zo veel aan toe te voegen", reageert Van Praag in De Telegraaf op het incident in Arnhem. Campagne voeren en maatregelen treffen blijft belangrijk, vindt de KNVB-voorzitter. "Het begint allemaal met goede preventie. En ik ben ervan overtuigd dat alle betaald-voetbalorganisaties er alles aan doen om discriminatie te voorkomen, ook Vitesse."

"Als het dan toch gebeurt, is het enige dat je moet doen: straffen", benadrukt Van Praag. "Maar dat is niet aan de bondsvoorzitter. Daar hebben we een onafhankelijke aanklager en allerlei rechtsorganen, zoals de tuchtcommissie, voor. Ik heb begrepen dat de aanklager al in actie is gekomen. Dat is goed", besluit de bondsvoorzitter. Er wordt uiterlijk donderdag besloten of er een vooronderzoek wordt ingestelt naar het voorval op de tribunes van Vitesse.

Fraser: "Niet van deze tijd"

Vitesse-trainer Henk Fraser, zelf in Suriname geboren, baalt eveneens in gesprek met De Telegraaf stevig van de apengeluiden richting Onana. "We zitten in de 21e eeuw! Dit is toch niet meer van deze tijd? Het is jammer dat het nu ook weer in de sport gebeurt, maar het is naar mijn mening bovenal een maatschappelijk probleem. Het komt nog zo vaak voor. Laten we nu toch eens even normaal gaan doen. Ik vind zelf dat de straffen die worden uitgedeeld door justitie vaak niet in verhouding staan tot wat er wordt gezegd of gedaan."

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen