Buffon en Casillas: keepende legendes kruisen de degens

22 februari 2017, 18:16

Twee van de grootste keepers uit de 21e eeuw – en tevens uit de complete voetbalhistorie – staan woensdagavond tegenover elkaar. Gianluigi Buffon (39) zal het doel verdedigen namens Juventus, terwijl Iker Casillas (35) bij FC Porto onder de lat staat. De twee grootheden troffen elkaar al vaker in hun rijke historie.

Onderlinge ontmoetingen

In totaal hebben de twee keepers elkaar zestien keer getroffen, zowel acht keer met de nationale ploeg, als acht keer met hun club (toen Casillas nog voor Real Madrid speelde). Casillas bewaart over het algemeen betere herinneringen aan de interlands. Spanje ging namelijk drie keer met de zege aan de haal en Italië slechts een keer. Bovendien zat daar de gewonnen EK-finale van 2012 tussen. Een wedstrijd waar Buffon liever niet aan herinnerd zal worden. De Italiaan kreeg er liefst vier om zijn oren. Tijdens het EK van 2008 eindigde de wedstrijd wel in een gelijkspel, maar won Spanje alsnog na strafschoppen. Ook dat toernooi zou het La Roja uiteindelijk Europees kampioen worden.

Tijdens clubwedstrijden is de balans in evenwicht. Er werd twee keer gelijkgespeeld en beide keepers gingen drie keer als winnaar het veld af. Het kleine pluspuntje voor Buffon is dat zijn drie zeges allemaal tijdens de knock-outfase van de Champions League waren, terwijl Casillas eenmaal won in de groepsfase. Overigens slaagde Juventus er mede door die nederlaag dat jaar niet in om de poulefase te overleven.

Ervaren rotten 

Er gaat natuurlijk ooit een eind komen aan de loopbaan van beiden. Ze debuteerden dan ook al tijdens de twintigste eeuw in de Champions League. Buffon deed dat in 1997 bij Parma, Casillas volgde twee jaar later. Toch is Casillas (167 keer) inmiddels veel vaker op het veld verschenen tijdens een Champions League-duel dan Buffon (101 maal). Dit komt onder andere door de verbanning van Juventus naar de Serie B, waardoor de Oude Dame een paar jaar geen acte de présence kon geven tijdens Het Kampioenenbal. Toch behoort hij ook tot de 29 spelers die meer dan honderd duels hebben gespeeld in de Champions League.

Prijzen

Waar het in de Champions League natuurlijk echt op aankomt is het omhoog tillen van de cup met de grote oren. Casillas is daar liefst drie keer in geslaagd, terwijl de teller van Buffon op nul staat. Hij reikte wel twee keer tot de finale, maar ving daar steeds bot. Wel won de Italiaan in zijn tijd bij Parma de UEFA Cup, een prijs die bij Casillas ontbreekt. Hij heeft daarentegen wel twee Europese Supercups en is met Real Madrid ook twee keer wereldkampioen geworden.

Nationaal gezien is de prijzenkast van Buffon wel iets beter gevuld. Hij werd officieel zeven keer landskampioen (ondanks de degradatie met Juventus) en zag ook nog twee titels via de groene tafel verdwijnen. Casillas werd slechts vijfmaal kampioen van Spanje. De nationale beker wonnen beide doelmannen twee keer en Buffon mocht een keer vaker de nationale supercup omhoog houden.

Met de nationale elftallen wint Casillas het dan weer. Hij heeft twee Europese titels en mocht ook al eens de Confederations Cup omhoog houden. Dat zijn prijzen waar Buffon geen beslag op heeft weten te leggen. Wel was hij – net zoals Casillas – al eens wereldkampioen.

[photo,104855,left,]

 

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen