Ajax ging vrijwel altijd door na 0-0 gelijkspel in uitwedstrijd

23 februari 2017, 15:40

Waar AZ op eigen veld met 1-4 ten onder ging tegen Olympique Lyon en daarmee zo goed als uitgeschakeld is in internationaal verband, verliet Ajax Polen vorige week met een 0-0 gelijkspel tegen Legia Warschau in de heenronde van de laatste 32 van de Europa League. Op basis van het verleden ziet het er goed uit voor de Amsterdamse club om een ronde verder te komen.

Op 18 oktober speelden de Amsterdammers, die toen nog onder leiding stonden van coach Co Adriaanse, op het Parken in de Deense hoofdstad met 0-0 gelijk. Twee weken later ging het in de eigen Amsterdam ArenA echter verkeerd. Ook de return stevende af op 0-0, maar in de 83ste minuut werkte voormalig PSV-speler Niclas Jensen de bal achter keeper Fred Grim en zorgde daarmee voor de eliminatie van Ajax (0-1).

Vijf keer succesvol na 0-0

In het seizoen 1991/1992 pakte Ajax met de UEFA Cup ook een Europese prijs, opnieuw na thuis een keer het verschil te hebben gemaakt na een 0-0 gelijkspel in het uitduel. Ditmaal gebeurde het tegen AA Gent in de kwartfinale (3-0). Zeven seizoenen eerder in de eerste ronde van de UEFA Cup hield het Luxemburgse Red Boys Differdange Ajax thuis op 0-0, maar in de Amsterdamse Meer werden de daadwerkelijke verhoudingen tussen de teams duidelijk: Ajax triomfeerde met 14-0, mede door vijf doelpunten van Marco van Basten. De eerste keer dat Ajax verder ging na een 0-0 gelijkspel in een uitwedstrijd was in de Europa Cup 1 van het seizoen 1979/1980. In de kwartfinale werd thuis de tweede ontmoeting met RC Strasbourg met 4-0 gewonnen.

Herhaling van vorig seizoen?

In de afgelopen tien seizoenen gebeurde het drie keer dat Nederland geen team had in de achtste finales van de Europa League of haar voorloper UEFA Cup. Dat was, naast vorige jaargang, het geval in de seizoenen 2009/2010 en 2012/2013. In eerstgenoemd voetbaljaar verloren Ajax, PSV en FC Twente bij de laatste 32 van respectievelijk Juventus, Hamburger SV en Werder Bremen. Drie jaar later was Ajax de enige Nederlandse club die kans maakte op een plek in de achtste finales, maar het ging na strafschoppen ten onder bij Steaua Boekarest.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen