Geen Hawk-Eye in Klassieker: "Gaan we niet veranderen"

28 februari 2017, 07:43

Omdat de doellijntechnologie afgelopen zondag tijdens de kraker tussen Feyenoord en PSV (2-1) van doorslaggevende waarde was, wordt er her en der geroepen dat het technische hulpmiddel ook gebruikt moeten worden tijdens de Klassieker tussen Ajax en Feyenoord op 2 april. Dat gaat echter niet gebeuren.

Gijs de Jong, directeur betaald voetbal bij de KNVB, vertelt in gesprek met de NOS dat de doellijntechnologie succesvol is gebleken, maar dat het vooralsnog lastig wordt om het Hawk-Eye-systeem zomaar te verplaatsen naar andere wedstrijden. "Dit is uiteindelijk een van de belangrijke redenen geweest waarom we dit project ooit gestart zijn en waarom wij als KNVB geloven in technologische hulpmiddelen", zegt De Jong na de topper in De Kuip, waarin Jeroen Zoet de bal onschuldig naar achteren trok en scheidsrechter Bas Nijhuis vervolgens een doelpunt toekende omdat diens horloge aangaf dat de bal de doellijn gepasseerd had. "Deze beslissing was zonder deze technologie natuurlijk nooit gemaakt. En dat in zo'n belangrijke wedstrijd."

De KNVB beschikt tot dusver over één Hawk-Eye-systeem. Deze hing tot de winterstop in de ArenA, maar is daarna verhuisd naar De Kuip. Dat wordt niet weer omgedraaid voor de Klassieker op 2 april. "Dat is voor ons geen optie", reageert De Jong. "We hebben duidelijk van tevoren afgesproken wat we zouden doen. Dat gaan we nu niet veranderen. Natuurlijk, het liefst zouden we elke week bij iedere wedstrijd dit systeem hebben. Maar dat is op dit moment simpelweg niet mogelijk door de logistieke beperkingen en de kosten."

Hoe je het ook wendt of keert: de KNVB toont zich wel zeer innovatief met het gebruik van technologische ondersteuning voor de arbitrage. "Als je het ons nu vraagt, heeft videoarbitrage verreweg meer toegevoegde waarde dan doellijntechnologie. Maar ik wil het liefst allebei", aldus De Jong. "Ik heb wel de hoop dat dit binnen nu en tien jaar overal is. Of zelfs binnen vijf jaar. Maar volgend jaar zal het nog niet zover zijn."

Een Hawk-Eye-systeem kost ongeveer 6 miljoen euro, waardoor het een hele klus is om het overal te installeren.

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen