Vlaar en AZ doen Excelsior belangrijk punt cadeau

5 maart 2017, 14:46

De euforie over het bereiken van de bekerfinale is in Alkmaar snel weer verdwenen. AZ kwam in eigen huis niet verder dan een gelijkspel tegen laagvlieger Excelsior. Een fout van Ron Vlaar kostte de thuisploeg de overwinning na de openingstreffer van Dabney dos Santos: 1-1.

Voor Excelsior leek het duel tegen het vermoeide en sterk gewijzigde AZ een ideale kans om weer eens een succesje te boeken in de Eredivisie. De Kralingers wonnen al sinds november niet meer en de laatste zege in een uitduel dateerde zelfs van de eerste speeldag. Trainer Mitchell van der Gaag wilde de broodnodige punten in de degradatiestrijd behalen met Mike van Duinen in de spits en Jurgen Mattheij die terugkeerde als defensieleider.

De stemming in Alkmaar was bij het begin van het duel een stuk beter dan een week geleden toen de 7-1 nederlaag in Lyon werd gevolgd door een matige vertoning in eigen huis tegen PEC Zwolle (1-1). Die misstappen waren de fans van de thuisploeg ogenschijnlijk al weer vergeten na de euforie vanwege het bereiken van de bekerfinale. De supporters in het AFAS stadion waren zelfs opvallend mild over het zwakke optreden van de thuisploeg in de eerste helft tegen Excelsior.

Dat had mede te maken met de stand op het scorebord. Dabney dos Santos, één van de nieuwelingen, had na twintig minuten geprofiteerd van een mooie pass over de defensie van Joris van Overeem. Dos Santos had wel drie pogingen nodig om te profiteren van de zee aan ruimte die hem werd geboden. Een slechte aanname (waardoor Warner Hahn de eerste inzet kon blokken) en een mislukte herkansing (geblokt op de doellijn door Khalid Karami) werden Dos Santos vergeven toen hij de bal in derde instantie wel binnen werkte: 1-0.

De bezoekers slaagden er voor rust niet in zelf kansen te creëren, dat was na de pauze wel anders. AZ zakte nog verder weg en liet net als tegen PEC de tegenstander na rust het initiatief pakken. Krul voorkwam op een heldhaftige manier nog de 1-1 van Fredy, maar was later wel kansloos na een enorme flater van Vlaar. De aanvoerder maaide over de bal heen na een voorzet van links. Goaltjesdief Van Duinen wist er wel raad mee. Een snel schot uit de draai was voldoende om Krul verbouwereerd achter te laten: 1-1.

Door de gelijkmaker, na een uur spelen, keerde ook het chagrijn van de laatste weken op de tribunes terug. De AZ-fans werden ineens een stuk minder vergevingsgezind bij de zoveelste mislukte actie van Friday en keerden zich zelfs eningszins tegen de eigen ploeg. Een striemend fluitconcert bij het eindsignaal bleef echter uit, ook omdat Excelsior een aantal goede kansen niet benutte of goed uitspeelde.

Omdat ook Weghorst niets meer kon forceren bleven beide ploegen met een slecht gevoel achter in Alkmaar. AZ zal zich realiseren dat ze voor de vierde keer op rij niet goed hebben gespeeld voor eigen publiek. Excelsior zal spijt hebben van het feit dat ze pas na rust gebruik maakten van het zwakke optreden van de Alkmaarders. AZ stijgt wel naar de vijfde plaats, de Kralingers winnen één positie en staan zestiende.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen