Drie bronnen van inspiratie voor FC Barcelona

8 maart 2017, 13:25

In de Super Bowl hebben we onlangs kunnen zien dat een verschil, hoe groot deze ook is, niet onoverbrugbaar hoeft te zijn. New England Patriots won de prestigieuze wedstrijd van Atlanta Falcons ondanks een 21-0 en 28-3 achterstand. Ook dichter bij huis kan FC Barcelona inspiratie opdoen voor de return van vanavond in Camp Nou tegen Paris Saint-Germain in de achtste finales van de Champions League, waarin het een 4-0 achterstand moet goedmaken.

Seizoen 1961/62: Leixões SC - FC La Chaux-de-Fonds

In de geschiedenis van de Champions League is het tot dusver geen enkele club gelukt een 4-0 nederlaag in de eerste ontmoeting weg te werken in de return, maar in de historie van alle Europese clubtoernooien gebeurde dit al wel drie keer. Leixões SC kreeg het als eerste voor elkaar. Als bekerwinnaar van het voorgaande seizoen mocht de Portugese club in de jaargang 1961/62 deelnemen aan de Europa Cup voor bekerwinnaars en al in de eerste ronde van haar debuut op het Europese podium schreef ze historie. Tegen het Zwitserse FC La Chaux-de-Fonds verloor Leixões het eerste treffen met 6-2, maar in het eigen Estádio do Mar won het vervolgens de return met 5-0. Osvaldo Silva (2), Oliveirinha (2) en Vandinho scoorden voor Leixões, dat niet eens de regel van dubbeltellende uitdoelpunten nodig had om verder te komen. De Zuid-Europeanen haalden uiteindelijk de kwartfinale, waarin ze verloren van het Oost-Duitse Motor Jena.

Seizoen 1984/85: Partizan Belgrado - Queens Park Rangers

Net als Leixões 23 jaar eerder tegen La Chaux-de-Fonds verloor Partizan Belgrado de eerste ontmoeting met Queens Park Rangers in de tweede ronde van het UEFA Cup-seizoen 1984/85 met 6-2. Maar ook de (toen nog) Joegoslaviërs wisten het om te draaien, al moesten zij wel een beroep doen op de regel die voorschrijft dat uitdoelpunten dubbel tellen als het aantal treffers in evenwicht is. Na het verlies op het Highbury van Arsenal, waar QPR Europees speelde omdat op het eigen Loftus Road kunstgras lag, zette Partizan het voor het oog van 60.000 toeschouwers recht in het eigen Stadion JNA. Dragan Mance, Dragan Kalicanin, Miodrag Jesic en Zvonko Zivkovic zorgden voor de ommekeer. "Onze voorbereiding was goed, maar dit laat zien wat er kan gebeuren als je slecht begint aan de return", zei Gary Waddock, destijds speler van QPR, jaren geleden op de UEFA-website.

Seizoen 1985/86: Real Madrid - Borussia Mönchengladbach

In het jaar dat Partizan zoveel veerkracht toonde tegen QPR ging de eindzege in de UEFA Cup naar Real Madrid. Een jaar later prolongeerde de Spaanse grootmacht deze titel, maar daarvoor moest het met name in de derde ronde tegen Borussia Mönchengladbach wel hard werken. In het Rheinstadion van Düsseldorf kreeg de titelverdediger in de heenwedstrijd met 5-1 op de broek en dus was scherp beginnen in de return in Madrid cruciaal. Dat lukte ook: al binnen zeventien minuten leidde Real met 2-0 door twee goals van Jorge Valdano. De 2-0 tussenstand bleef daarna echter lang op het bord staan, waardoor de situatie steeds penibeler werd voor Real. Met twee treffers in het laatste kwartier zorgde Santillana dan toch voor een voltooiing van de ommekeer. "Ik ben Spaans international geweest, heb twee WK's meegemaakt en heb prijzen gepakt met Real Madrid. Maar deze comeback topt mijn lijstje. Dit is de mooiste dag van mijn leven", reageerde toenmalig Real-aanvaller Juanito.

Kan Barça in de voetsporen treden van Leixões, Partizan en rivaal Real Madrid? FC Barcelona - Paris Saint-Germain is vanavond, net als Borussia Dortmund - Benfica, te volgen via de liveticker op FCUpdate.nl. Beide wedstrijden beginnen om 20.45 uur.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen