Kwartfinale in Europa is zeldzaamheid geworden voor Ajax

9 maart 2017, 13:40

Ajax heeft in het tweeluik met FC Kopenhagen de kans om voor de eerste keer sinds het seizoen 2002/2003 en voor de tweede keer in twintig seizoenen de kwartfinale van een Europees toernooi te bereiken. De Amsterdammers maken vanavond (vanaf 19.00 uur) hun opwachting in Kopenhagen, een week later staat de return in de Amsterdam ArenA op het programma. Ajax is de laatst overgebleven Nederlandse club in Europa.

Van grootmacht naar springplank

Na deze kwartfinale wist Ajax in twintig jaar nog maar één keer een Europese kwartfinale te bereiken. Van een Europese grootmacht werd Ajax een leuk voetballende springplank voor de 'echte' voetbaltop van Europa. De Amsterdammers gingen van zeven kwartfinales in zeven jaar tijd (1991-1998) naar twee kwartfinales in twintig jaar (1998-2017). In vijftien van de twintig laatste seizoenen (inclusief dit jaar) kwamen de Amsterdammers wel in de (voorronde van de) Champions League uit, maar veel successen leverde het niet op.

Zeldzame kwartfinales

Van de vijftien keer dat Ajax deelnam aan de Champions League, kwam het na de groepsfase al zeven keer als nummer drie van de poule in de UEFA Cup/Europa League terecht. In twee van deze gevallen werd de achtste finale van de EL bereikt. Als CL-deelnemer greep Ajax twee keer naast de EL, omdat het als laatste eindigde in de poule. Drie keer belandden de Amsterdammers al vanuit de voorronde van de CL in het tweede toernooi van Europa. Dat gebeurde onder meer in 2006/2007, toen FC Kopenhagen te sterk was in de voorrondes van de CL. Na een 1-2 zege in de Deense hoofdstad, ging Ajax in de eigen ArenA jammerlijk met 0-2 ten onder. Nu krijgt Ajax dus de kans op revanche.

In het tweede toernooi van Europa schaarde Ajax zich nog wel drie keer bij de laatste zestien. In het seizoen 2008/2009 en 2014/2015 kwamen de Amsterdammers er bekaaid vanaf, aangezien toen respectievelijk Olympique Marseille en Dnipro Dnipropetrovsk na verlenging aan het langste eind trokken. In het seizoen 2010/2011 was het verschil met de tegenstander groter: toen ging Ajax in het tweeluik met Spartak Moskou in totaal met 0-4 onderuit.

De wedstrijden tussen Ajax en Kopenhagen zijn live te volgen via FCUpdate.nl.

[photo,105169,left,]

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen