Guardiola pakt record in doelpuntenparadijs van Monaco

15 maart 2017, 14:19

Als de Italiaanse scheidsrechter Gianluca Rocchi vanavond (woensdag) op het fluitje blaast in het Stade Louis II, is het spektakelstuk tussen AS Monaco en Manchester City toe aan haar tweede deel. De eerste clash tussen deze ploegen eindigde in 5-3, maar met de productiviteit van de Monegasken is er nog van alles mogelijk. Zeker is in ieder geval dat we weer twee aanvallende teams kunnen verwachten en dat Pep Guardiola een fraai record kan boeken. FCUpdate.nl belicht het duel vanuit twee perspectieven.

De doelpuntenmachine van Monaco

AS Monaco is dit seizoen een ongekend productieve ploeg. Doelpunten vallen als rijpe appeltjes bij de ploeg uit het Franse prinsdom, die in alle competities maar liefst 123 keer tot scoren kwam. Deze goals werden in 46 duels gemaakt, waardoor het gemiddelde neerkomt op bijna 2,7 doelpunten per wedstrijd. In de Ligue 1 ligt dit gemiddelde zelfs op bijna 2,9 goals per duel, met 84 treffers in 29 speelronden. Het is dan ook niet gek dat Monaco aan kop gaat in Frankrijk, met respectievelijk drie en vijf punten voorsprong op Paris Saint-Germain en OGC Nice.

Radamel Falcao is dit seizoen de topscorer van Monaco, met 24 treffers. De Franse club zal daarom hopen dat het Colombiaanse twijfelgeval kan meespelen tegen City. Zo niet, dan zijn de meeste ogen gericht op Kylian Mbappé. De pas 18-jarige aanvaller maakt veel indruk, met zeven goals in zijn laatste vier basisplaatsen in alle competities en zestien goals in totaal. Hij heeft gemiddeld maar zes minuten minder (87 versus 93) nodig voor een doelpunt dan Falcao. Naast het levensgevaarlijke aanvalsduo heeft Monaco nog geen andere spelers die een goal kunnen maken: Valère Germain (13), Thomas Lemar (11), Fabinho (9) en Bernardo Silva (9) zijn ook productief. Voor Monaco is het wel jammer dat Guido Carrillo (8), Gabriel Boschilia (8) en Kamil Glik (7) er niet bij zijn in de return tegen City.

Guardiola

Manchester City gaat in Monaco voor de tweede Champions League-kwartfinale in twee jaar tijd én de tweede kwartfinale in de clubhistorie, maar manager Pep Guardiola is al een vast gezicht bij de laatste acht van het prestigieuze toernooi. Als coach van FC Barcelona en Bayern München haalde de Spanjaard altijd minimaal de kwartfinale van de CL. Van de zevende keer dat Guardiola uitkwam in de achtste finale van het toernooi, ging hij in alle zeven gevallen door. Hij verloor slechts één van zijn vijftien wedstrijden als trainer in de achtste finale en deze ene verliespartij had ook nog eens geen vervelende consequenties.

Hoe het treffen tussen Monaco en Man City ook afloopt, Guardiola grijpt een record. Hij wordt namelijk de trainer met het hoogste winstpercentage in honderd Europese duels. Het record is nu nog in handen van Louis van Gaal, die 61 overwinningen, 22 gelijke spelen en zeventien nederlagen noteerde in honderd wedstrijden. Guardiola heeft na 99 optredens 61 zeges, 23 remises en vijftien verliespartijen achter zijn naam staan. Rafael Benítez (60W, 22G, 18V) gaat van twee naar drie op dit lijstje.

[photo,104835,left,]

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen