Wie zijn de beste supersubs op de Europese velden?

18 maart 2017, 10:45   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

De elf spelers die samen het beste team vormen, starten in de basis. Maar ook als invaller kan een speler een grote invloed uitoefenen op het verloop van de wedstrijd. De meest recente EK én WK-finale werden beslist door een invaller en ook in twee van de drie laatste Champions League-finales scoorde een speler die tijdens de wedstrijd binnen de lijnen kwam. Wie zijn dit seizoen, buiten Nederland, de beste supersubs in Europa? FCUpdate.nl zet ze voor je op een rijtje.

Joel Pohjanpalo

[photo,105343,left,]

De Finse spits Joel Pohjanpalo beleefde bij Bayer Leverkusen een fabuleuze start. Slechts één minuut na zijn debuut maakte hij al zijn eerste treffer, op bezoek bij Borussia Mönchengladbach. In zijn tweede wedstrijd maakte hij het nog gekker. Leverkusen stond achttien minuten voor tijd met 0-1 achter tegen Hamburger SV toen zijn trainer besloot om hem opnieuw binnen de lijnen te brengen. Met een zuivere hattrick bepaalde de Fins international de eindstand op 3-1. Dertig minuten gespeeld en vier goals in een van de grootste competities ter wereld. Ondanks zijn geweldige start voor Leverkusen kreeg hij sindsdien nog slechts 114 speelminuten toebedeeld, waarin hij niet wist te scoren.

Alvaro Morata

[photo,100481,left,]

Een speler die van invallen zijn vak lijkt te hebben gemaakt, is Álvaro Morata. Dat bewees hij bijvoorbeeld in het seizoen 2013/2014, met maar liefst acht goals vanaf de bank. Ook dit seizoen klopt hij weer nadrukkelijk op de deur, met vier goals als invaller in de competitie (176 minuten) en drie in de Champions League (79 minuten). Bij Real Madrid is de concurrentie echter moordend, waardoor Morata zijn doelpuntenrecord als supersub, dat nu op 27 staat, ongetwijfeld nog verder zal aanscherpen.

Nils Petersen

[photo,100030,left,]

Mocht een Europese topclub specifiek op zoek zijn naar het inlijven van een goudhaantje als invaller, dan is het aan te raden eens wat wedstrijden van Nils Petersen te bekijken. De 1,88 meter lange spits scoorde dit seizoen zesmaal als invaller, waarvan vier keer de winnende. Had hij dit seizoen 487 minuten nodig voor zes doelpunten vanaf de bank, twee seizoenen geleden waren dat er slechts 145. Een ongekende productiviteit voor een speler die bij een club als SC Freiburg niet eens zeker is van een basisplaats.

Cristóbal Jorquera

[photo,105344,left,]

Een bijzondere speler dit seizoen is Cristóbal Jorquera. De middenvelder van Bursaspor mocht in de eerste acht wedstrijden van dit seizoen slechts één keer in de basis beginnen. Vijfmaal was hij invaller. In drie van die wedstrijden besliste Jorquera het duel. Thuis tegen Kayserispor (3-1) zette hij zijn team vlak voor tijd op voorsprong, een week later maakte hij de winnende tegen Kasimpasa (1-0). Een aantal weken later zorgde Jorquera in de vijftien speelminuten die hem werden toebedeeld tegen Aytemiz Alanyaspor (0-2) zelfs voor de enige twee treffers.

Olivier Giroud

[photo,103533,left,]

Een speler die in dit rijtje niet mag ontbreken, is Olivier Giroud. De Fransman scoorde dit seizoen al viermaal als invaller in de Premier League. Op bezoek bij Sunderland had hij aan zeven minuten genoeg om een gelijke stand om te buigen in een comfortabele voorsprong (1-3), op Old Trafford bezorgde hij Arsenal een punt. Sinds Giroud in de Premier League speelt, had hij gemiddeld slechts zeventig minuten nodig voor iedere goal als invaller. Een subersub bij uitstek.

Patrik Schick

[photo,105345,left,]

Afgelopen zomer legde Sampdoria vier miljoen euro op tafel om aanvaller Patrik Schick los te weken van Sparta Praag. De 1,87 meter lange Tsjech lijkt bewust gehaald te zijn als breekijzer: hij startte in de Serie A vijfmaal in de basis en kwam al zeventien keer als invaller binnen de lijnen. En niet zonder succes: Schick wist in de 393 vanaf de bank maar liefst zes keer te scoren. De stormram van de Blucerchiati is slechts 21 jaar oud en heeft als invaller rustig de tijd om toe te groeien naar een basisplek, maar met zijn huidige rendement als supersub zal trainer Marco Giampaolo daarmee geen haast maken.

Vicente Iborra

[photo,87276,left,]

Aanvoerder zijn van je elftal, maar lang niet altijd in de basis starten. Een ongewone combinatie, maar geen onmogelijke, zo bewijst Vicente Iborra bij Sevilla. Toen hij in de rust van de uitwedstrijd tegen Celta de Vigo in het veld kwam, eiste hij direct de aanvoerdersband op. Met drie doelpunten liet hij vervolgens ook in zijn prestaties zijn een leider te zijn (0-3). Het waren niet de enige belangrijke goals als invaller. Op bezoek bij aartsrivaal Real Betis viel Iborra in bij een 1-0 achterstand. Met het winnende doelpunt bezorgde hij zijn supporters het ultieme geluk.

Pablo Sarabia

[photo,101623,left,]

Een teamgenoot van Iborra is zonder twijfel de meest multifunctionele speler van Europa: Pablo Sarabia. Dit seizoen maakte hij al speelminuten als rechtsback, linksback, rechtshalf, verdedigende middenvelder, linkshalf, aanvallende middenvelder, rechtsvoor en linksvoor. En invallen kan hij ook nog eens uitstekend. Met vier goals in slechts 218 speelminuten, waarvan tweemaal de winnende, is hij ook goud waard als hij tijdens de wedstrijd binnen de lijnen komt.

Guido Carrillo

[photo,105346,left,]

AS Monaco blijkt dit seizoen een ongeëvenaarde doelpuntenmachine. Spelers als Radamel Falcao en Kylian Mbappé scoren er lustig op los, maar de Monegasken beschikken ook over een doelpuntenmaker vanaf de bank. De 1,91 meter lange Argentijn Guido Carrillo was al viermaal trefzeker als invaller. In de thuiswedstrijd tegen SC Bastia verzorgde hij zijn huzarenstukje. Hij viel in bij een aanvallende corner, liep naar voren en kopte dertien seconden later, met zijn eerste balcontact, de bal achter doelman Jean-Louis Leca.

Door: Marco van der Heide

Binnenkort zal er een 'Nederlandse' versie van een stuk over gouden invallers verschijnen op FCUpdate.nl.