PEC Zwolle wint de IJsselderby in het hol van de leeuw

19 maart 2017, 16:31   Bijgewerkt: 19 maart 2017, 17:23

PEC Zwolle won 17 maanden geleden voor het laatst op natuurgras, maar heeft daar zondagmiddag een verandering in kunnen brengen. Op bezoek bij Go Ahead Eagles ging de eerste helft nog gelijk op, maar in de tweede helft bleek Zwolle te sterk. Met een 1-3 overwinning deelt PEC dus een gevoelige tik uit aan haar buren, die onderaan de Eredivisie blijven bungelen.

Hekkensluiter Go Ahead Eagles wilde in de eigen Adelaarshorst van de laatste plaats afkomen, en trof uitgerekend aartsrivaal PEC Zwolle. Met een volgepakt stadion en bomvol uitvak begonnen beide ploegen vurig aan het duel. Het spel golfde in rap tempo op en neer en na vijf minuten waren er al twee doelpunten gevallen.

Een prachtige goal van Go Ahead bracht het thuispubliek in extase: Elvis Manu kreeg de bal met buitenkant rechts bij Pedro Chirivella, die kon binnenglijden. Het feest in het thuisvak was echter van korte duur: drie minuten later omspeelde Queensy Menig keeper Theo Zwarthoed en schoot de gelijkmaker alweer tegen de touwen.

De veertig minuten die hierna volgden bleven spectaculair, maar de doelpuntenregen hield niet aan. Beide ploegen speelden aanvallend en werden gesteund door het fanatieke publiek. Grote kansen werden echter niet meer gecreëerd in de eerste helft en Zwarthoed en zijn collega-keeper Mickey van der Hart waren steeds attent. Zodoende gingen de ploegen met een 1-1 tussenstand de kleedkamers in.

Zwolle bleef aandringen, maar Zwarthoed kon opnieuw redding brengen na een schot van Nicolai Brock-Madsen, die samen met Menig in de spits stond. In de rebound schoot Ryan Thomas vervolgens net naast. De volgende kans was weer voor Zwolle, maar opnieuw kon Zwarthoed redding brengen, ditmaal na een stift van Menig.

Go Ahead had het dus lastig, en voornamelijk Menig bleek een ware plaag voor de club uit Deventer. Nadat de thuisploeg rustig opbouwend de bal bij Maatsen had gekregen, kwam de vleugelspeler niet zijn man voorbij. In de tegenstoot nam Menig de bal mee en kreeg het leer bij Mustafa Saymak. Saymak schoot niet onaardig in, maar Zwarthoed had weer een dito redding in huis. Go Ahead kwam dus opnieuw met de schrik vrij, maar bleef onder druk staan.

Go Ahead-spits Sam Hendriks speelde zich in de 70e minuut knap vrij en schoot hard richting doel, maar zijn schot ging naast. Go Ahead probeerde dus van zich af te bijten, maar ook Zwolle bleef er af en toe gevaarlijk doorkomen. In de 83e minuut bleek het te veel te worden voor Go Ahead: over links stoomde Django Warmerdam op en de huurling van Ajax schoot tegendraads de 1-2 tegen de touwen.

Vijf minuten later volgde de nekslag voor de thuisclub: Daniel Crowley begin een overtreding in de eigen zestien en dus volgde er een penalty voor Zwolle. Aanvoerder Bram van Polen roeide overtuigend binnen vanaf elf meter, en gooide het duel dus in slot. Met de 1-3 eindstand kon Zwolle dus drie punten bijschrijven, en bleef Go Ahead met lege handen achter.