Nederlandse 'voetbalscanner' SciSports ontvangt 1,8 miljoen

30 maart 2017, 22:01

De Nederlandse start-up SciSports is hard bezig om naam te maken. Het bedrijf - dat voetbalwedstrijden kan laten scannen, waarna via algoritmes de kwaliteiten van spelers berekend worden - heeft afgelopen jaar 1,8 miljoen euro aan donaties opgehaald, zo maken ze zelf bekend op hun website.

Wat SciSports eigenlijk doet, is het omzetten van wedstrijden op video in een 3D-game. Hierdoor kunnen dingen als kracht, sprintsnelheid en afstand tot bal heel nauwkeurig gemeten geworden. Bovendien gebeurt het allemaal razendsnel en - ook niet onbelangrijk - in realtime. 

De ontwikkelaars van de software die BallJames heet zijn studenten aan de Universiteit van Twente. "Het unieke is dat we een index hebben ontwikkeld die de speler beoordeelt ongeactie zijn positie, club of nationaliteit", zegt Giel Brouwers, een van de oprichters.  

Met hun software analyseren ze momenteel zo'n tweeduizend wedstrijden per week en in hun bestand zijn inmiddels de data van 300.000 spelers opgenomen. Deze data kunnen dan verkocht worden aan bijvoorbeeld voetbalclubs. Maar ook voor bookmakers en spellen zoals Profcoach en Fantasy Football kan de infromatie interessant zijn. "We willen dit jaar investeren in een automatische tool voor zowel de media-, game- en gokindustrie."

De technisch eindverantwoordelijke, Gerrit-Jan van Ahee, kijkt al verder vooruit. "Denk aan virtual reality, doellijntechnologie, maar dan op het hele veld, mogelijkheden voor een tweede scherm naast de tv. Het is onmogelijk voor ons om in al die markten het eindproduct te leveren, maar we kunnen als dataleverancier daarin zeker een rol spelen." 

Met de nieuwe opgehaalde investering - vorig jaar had de SciSports al 1,3 miljoen euro opgehaald - hoopt SciSports nu eerst hun software BallJames ook te kunnen aanbieden in Engeland en Duitsland. 

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen