Koploper Feyenoord afgebluft in Amsterdamse storm

2 april 2017, 16:24   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

De titelstrijd is weer een stuk spannender geworden. Feyenoord kon in De Klassieker tegen Ajax een reuzenstap richting het eerste kampioenschap sinds 1999 zetten, maar kwam er eigenlijk geen moment aan te pas in de ArenA, waar het met 2-1 verloor. Ajax speelde een dijk van een wedstrijd, blufte de rivaal af en won door goals van Lasse Schöne en David Neres. De treffer van Michiel Kramer kwam te laat om het nog echt spannend te maken.

Met meer dan veertig graden titelkoorts zal menig Feyenoorder vaak dagdromen over een volstromende Coolsingel. Dankzij de formidabele prestaties in het huidige seizoen is de eerste landstitel na de twintigste eeuw namelijk een reëel doel geworden. Om te illustreren hoe lang geleden dit is: Ajacieden Matthijs de Ligt en Justin Kluivert waren bij Feyenoords laatste kampioenschap nog niet eens geboren. Maar de glorende triomf zorgt ook voor druk. En daar ging Feyenoord in de ArenA onder gebukt.

Het was het startschot van een stormachtige openingsfase, waarin Ajax de concurrent bij de keel greep en eigenlijk niet meer losliet. Het hoge druk zetten van de Amsterdammers wierp zijn vruchten af. Als Feyenoord de bal had, was het deze binnen een mum van tijd weer kwijt. Davy Klaassen nam het voortouw in het afjagen, maar Daley Sinkgraven, Hakim Ziyech en Justin Kluivert speelden ook ijzersterk.

Hoewel schoten van Joël Veltman en Hakim Ziyech er niet in gingen, werd het al snel veel erger voor Feyenoord. Eredivisietopscorer Nicolai Jørgensen moest er namelijk met een blessure af, waardoor Michiel Kramer na tien minuten al mocht opdraven. Eventjes liet Feyenoord zich zien, met een schot van Dirk Kuyt (over) en een kopbal van Eric Botteghin (in handen Onana) en een indraaiende vrije trap (redding Onana), maar Ajax was heer en meester in de ArenA.

Daley Sinkgraven, Ziyech en Kluivert namen het Rotterdamse doel tevergeefs onder vuur, maar de grootste kans was voor Bertrand Traoré. Na een fantastische actie schoot hij echter onrustig over. Toch werd het voor rust nog 2-0, en dat was gezien het spelbeeld verdiend. De treffer van Neres, die net als Feyenoorder Bart Nieuwkoop voor het eerst dit seizoen startte, kon namelijk eigenlijk niet uitblijven. De Braziliaanse miljoenenaankoop schoof de bal tegen de touwen, na een strakke pass van Ziyech.

Ajax had bijzonder weinig te duchten van Feyenoord, maar kreeg in de blessuretijd nog wel de 2-1 om de oren. Kramer kreeg de bal op een meter of twintig van het doel, draaide naar zijn rechterbeen en schoot de bal keurig achter Onana. Vlak na de goal van de invaller was het echter gedaan in Amsterdam. Ajax doet derhalve uitstekende zaken in de strijd om de titel.

Het gat met de lijstaanvoerder is door de winst van Ajax verkleind tot drie punten. Het is een ferme tik voor Feyenoord, maar de Rotterdammers hebben mede door het betere doelsaldo (+50 versus 40+) nog prima kampioenspapieren. Ondertussen moet er ook nog rekening gehouden worden met PSV, dat respectievelijk vijf en twee punten achter de nummers één en twee staat.

[photo,105631,left,]

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen