FC Groningen eindigt matige reeks met overwinning op NEC

5 april 2017, 21:44

FC Groningen weet weer wat winnen is. Na een reeks van tien wedstrijden zonder overwinning, kreeg de Trots van het Noorden in het eigen Noordlease Stadion NEC over de knie. Nadat NEC enkele grote kansen miste, wist Groningen wel de wedstrijd open te breken en uiteindelijk naar zich toe te trekken. Met een 2-0 overwinning heeft Groningen gelijk aansluiting weten te vinden met plek 9, die recht geeft op play offs om Europees voetbal.

Groningen kende nog wel een onstabiel begin van de wedstrijd: de verdediging zag er enkele keren niet goed uit. De spits van NEC, Liverpool-huurling Taiwo Awoniyi, was veel sneller dan Samir Memisevic en dit leverde enkele keren hachelijke situaties voor het doel van Sergio Padt op. De keeper leek echter zijn goede vorm van het uitduel tegen AZ door te trekken, en had enkele goede reddingen in huis.

NEC speelde veel de lange bal en probeerde de ruimte achter de verdediging van de thuisploeg te vinden, en slaagde daar enkele keren goed in. Awoniyi kon alleen op Padt af, maar zoals gezegd had die een goede redding in huis: de aanvaller probeerde de 26-jarige goalie te omspelen, maar de keeper bleef goed naar de bal kijken en wist te keren. Omdat Padt verder meermaals attent was kwam Groningen uit deze moeilijke fase zonder kleerscheuren.

NEC kwam deze tik voor rust niet meer te boven, en had geluk dat de thuisploeg haar voorsprong niet uitbreidde. Mahi miste van dichtbij, en werd hierna net niet gevonden door zijn aanvalspartner Linssen. Vlak voor rust stichtte NEC uit een standaardsituatie voor het eerst weer gevaar, maar Awoyini kwam niet tot een schot. NEC ging dus met een 1-0 achterstand de rust in en zal hier door de gemiste kansen flink van gebaald hebben.

In de tweede helft zakte NEC opnieuw in en probeerde het de snelle voorhoedespelers te bereiken, maar Groningen wist eerder gevaar te creëren. Na een vlotte aanval nam Jesper Drost de bal knap mee, maar schoot hij vervolgens te gehaast naast. Hierna was het wél de beurt aan NEC, toen in een snelle tegenstoot André Fomitschow er vandoor ging met de bal. Nadat de Duitser was opgestoomd schoot hij in, maar Padt had opnieuw een knappe redding in huis.

Linssen was met een mooi schot kort hierop dichtbij de 2-0, maar ook Joris Delle had een puike redding in huis. Hierna was Linssen opnieuw dichtbij een treffer, na een fout in de opbouw van NEC, maar kon er nog net verdedigd worden. Met het inbrengen van topscorer Jay-Roy Grot probeerde trainer Peter Hyballa vervolgens iets te forceren, en dat resulteerde bijna in de gelijkmaker. Na een heerlijke aanval van de bezoekers uit Nijmegen legde Grot de bal knap terug, maar Mohamed Rayhi schoot maar net naast.

Na een snelle aanval over veel schijven wist Bacuna opnieuw bijna te scoren, maar dit keer lag niet de paal, maar Delle in de weg. Een slotoffensief van de bezoekers leverde weinig op, en ook Groningen wist ondanks de ontstane ruimte niet meer te scoren. Zodoende boekte Groningen eindelijk weer eens een overwinning. NEC zal balen van de gemiste kansen, en is nog steeds niet zeker van handhaving.