Dames hopen op EK-koorts: "Alles valt en staat met winst"

7 april 2017, 13:27   Bijgewerkt: 12 juli 2017, 16:49

De Oranje Leeuwinnen kijken uit naar het EK van komende zomer, dat in Nederland zal plaatsvinden. Bondscoach Sarina Wiegman en haar speelsters hopen dat het toernooi zal leven bij het voetbalpubliek, maar beseffen dat alles zal afhangen van de resultaten.

"Het staat of valt met of we winnen, zo werkt het gewoon", zegt Wiegman in gesprek met de NOS over de animo vanuit Nederland voor de wedstrijden van de Oranje-dames. "Vorige maand speelden we het toernooi om de Algarve Cup. In de wedstrijd tegen Zweden speelden we niet per se heel mooi of aanvallend. Maar het maakte wel indruk omdat we domweg de beuk erin gooiden, streden en uiteindelijk ook wonnen. Dat willen mensen zien. Als je wint, is iedereen positief."

Nederland oefent vanavond (vrijdag) tegen Frankrijk en speelt ook nog vriendschappelijke interlands tegen IJsland en Japan, voordat het EK in midden juli begint. Op het eindtoernooi in eigen land speelt de ploeg van Wiegman tegen Noorwegen, Denemarken en België.

Hoewel het Nederlandse vrouwenvoetbal in de lift zit, zijn de verschillen met een aantal andere landen nog groot. "Onze jeugdopleiding is de afgelopen jaren enorm verbeterd, maar hoe onze competitie eruit ziet, is een zorg. Iedereen vertrekt naar het buitenland, omdat je daar fulltime prof kunt worden", aldus Wiegman. "In 2012 was ik trainer bij ADO Den Haag en pakten we de dubbel. De selectie was zo sterk dat ik dacht dat we het seizoen erop ver konden komen in de Champions League. Maar dat is nooit gebeurd: het hele team viel uit elkaar. Meiden gingen naar het buitenland of stopten met voetballen. Speelsters van 24 met enorm veel talent die voor een maatschappelijke carrière kozen, terwijl ze binnen een paar jaar de echte top hadden kunnen bereiken", stelt Wiegman, die 'meer draagvlak en vooral meer geld' ziet in andere landen.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen