Barcelona en Juventus tot op heden precies in balans

19 april 2017, 17:03

Heeft FC Barcelona vanavond (woensdag) hetzelfde huzarenstukje in huis als op 8 maart? Toen werd een 4-0 nederlaag bij Paris Saint-Germain doorgekrast met een 6-1 overwinning in Camp Nou, nu moet er een 3-0 oorwassing bij Juventus worden goedgemaakt voor het eigen publiek. Een opvallend detail voor de clash tussen de Catalanen en de Italianen is dat ze in hun acht ontmoetingen volledig in balans zijn met elkaar.

{image[318080][right-half][]}Op 5 maart 1986 kwamen Barça en Juventus elkaar voor het eerst tegen. In Barcelona werd het destijds 1-0 voor de Catalaanse grootmacht, dankzij een laat doelpunt van Julio Alberto. Omdat er vervolgens een puntje uit het vuur gesleept werd in Turijn (1-1, goals Platini en Archibald), ging Barcelona ten koste van Juventus verder naar de halve finale van de Europa Cup I. Vijf jaar later zegevierden de Catalanen, met Johan Cruijff als trainer, opnieuw tegen De Oude Dame. In het tweeluik in de halve finale van de UEFA Cup wonnen de blauw-roden met 3-1 in Camp Nou, waardoor een 1-0 nederlaag in Turijn er niet echt meer toe deed.

In de eerste twee knock-out-ontmoetingen trok Barça dus aan het langste einde, maar drie keer bleek later scheepsrecht te zijn voor Juventus. In 2003 verschafte de ploeg uit Catalonië met een 1-1 remise in Turijn nog een aardige uitgangspositie voor de return, maar won Juventus in Camp Nou na verlenging met 1-2. Marcelo Zalayeta was het goudhaantje, met een doelpunt in de 114de minuut.

De grootste en belangrijkste ontmoeting tussen beide ploegen speelde zich af in 2015, toen het fraaie Olympiastadion in Berlijn het decor was van de Champions League-finale. Barcelona won deze met 3-1. Ivan Rakitic schoot de Catalanen al snel fraai op voorsprong, maar Alvaro Morata trok de stand tien minuten na rust gelijk. Toen stond Luis Suárez op. Vanuit de rebound maakte de Uruguayaan er 2-1 van, nadat Gianluigi Buffon een inzet van Lionel Messi niet kon klemmen. In de slotfase gooide Neymar het duel vanuit de counter in het slot: 3-1. Het was de vijfde keer dat Barça de Champions League/Europa Cup I wist te winnen.

{image[318077][right-half][]}Twee jaar later kan Juventus een grote revanche neerzetten tegen de Catalanen. De ploeg van coach Massimiliano Allegri joeg de tegenstander uit Spanje in de heenwedstrijd in Turijn de stuipen op het lijf. Het Argentijnse supertalent Paulo Dybala legde met twee treffers de basis voor een fantastische 3-0 overwinning voor Juventus. Giorgio Chiellini maakte er, een week nadat hij cum laude afstudeerde aan de Turijnse universiteit, 3-0 van tegen Barça. Kunnen Allegri en de zijnen vanavond standhouden?

Bovenstaande resultaten zorgen ervoor dat Barça en Juventus volledig in balans zijn met elkaar. Van de tien onderlinge confrontaties wonnen beide ploegen er drie. Twee keer eindigde de titanenstrijd in een gelijkspel. Het doelsaldo is ook helemaal gelijk: beide ploegen scoorden tien keer en moesten tien doelpunten incasseren tegen deze tegenstander. De winnaar van vanavond realiseert dus een positieve balans, al zullen ze bij Barça alleen tevreden zijn met een overwinning die goed is voor plaatsing bij de laatste vier van de Champions League.

Monaco-Dortmund

Naast het duel tussen Barça en Juventus wordt er vanavond nog een ander fraai affiche afgewerkt in de kwartfinale van de Champions League. Borussia Dortmund krijgt de taak om een 2-3 thuisnederlaag goed te maken tegen AS Monaco, dat dit seizoen een ware doelpuntenmachine is. De heenwedstrijd werd volledig overschaduwd door de gebeurtenissen van een dag eerder. De spelersbus van Dortmund werd getroffen door een drietal explosies, waarbij Marc Bartra gewond raakte. Coach Thomas Tuchel deed na afloop van dit duel zijn beklag bij de UEFA, maar zegt nu dat zijn ploeg weer 'emotioneel stabiel' is na alle hectiek.

Beide kwartfinales zijn vanaf ongeveer 20.30 uur live te volgen via FCUpdate.nl.

[photo,105838,left,]

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen