Vechten tegen de bierkaai: de strijd van Hyballa in quotes

24 april 2017, 14:16   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Eén van de meest kleurrijke trainers van de Eredivisie heeft het veld moeten ruimen. Peter Hyballa werd als grote onbekende door NEC naar Nederland gehaald en hoewel er aanvankelijk wat lacherig gedaan werd over zijn bevlogenheid en enthousiasme, maakte deze scepsis in de loop van de eerste seizoenshelft plaats voor bewondering. Halverwege het seizoen stond hij met het Nijmeegse vreemdelingenlegioen keurig in de middenmoot, maar eind januari begon de vrije val. FCUpdate.nl blikt terug op zijn verbeten, maar verloren strijd. "Ik heb dit team gekregen met heel veel ruzie aan het begin van het seizoen."

4 februari, NEC-Go Ahead (1-2): "Altijd naar beneden gekeken"

NEC opende de tweede seizoenshelft met overwinningen op Willem II (0-1) en Roda JC (2-0). De ploeg leek zich geen enkele zorgen meer te hoeven maken over mogelijke degradatie, maar werd door Go Ahead Eagles met beide benen op de grond gezet. De ploeg uit Deventer won in Nijmegen met 1-2. "Ik heb na elke wedstrijd – ook als we wonnen – naar beneden gekeken", zei Hyballa na zijn nederlaag in gesprek met FOX Sports. "Ik heb niet gedacht dat we wel even play-offs Europa League zouden halen. We moeten met zijn allen lekker realistisch blijven. Wij spelen om ons te handhaven en ik ben heel blij en heel trots als we dat halen. Kijk naar onze spelers. Dat zijn jonge jongens, die hier niet voor veel geld gekomen zijn, maar zelf opgeleid."

18 februari: "Zeven jaar slechte seks, zeggen ze in Duitsland"

Na de wedstrijd tegen PSV toont Hyballa weer eens zijn meest kleurrijke kant. Het viel hem op dat NOS-verslaggever Frank Snoeks hem niet aankeek terwijl ze de hand schudden. "Je geeft me een hand en kijkt methelemaal niet aan. Heb je dat gemerkt? Zeven jaar slechte seks zeggen ze in Duitsland, als je iemand niet aankijkt. Daarna zeggen de Duitsers overigens altijd 'beter dan helemaal niks'", lachte de Duitser.

25 februari, NEC-Sparta (0-1): "Dit is voor ons niet zo mooi"

Na het verlies tegen Go Ahead volgden uitnederlagen bij PEC Zwolle en PSV. Het herstel moest volgen in de thuiswedstrijd tegen Sparta, maar het ging opnieuw mis. "Dit is voor ons niet zo mooi, het was een slechte wedstrijd van ons waarin we technische moeilijkheden hadden", analyseerde Hyballa de nederlaag.

5 maart, NEC-Heracles (3-1): "Goed, echt knokken en vechten"

Eén keer won NEC nog sinds eind januari en dat was begin maart, tegen Heracles. "Het was goed, echt knokken en vechten", sprak de tevreden coach na het duel bij Omroep Gelderland. "Ik vond de eerste helft echt super. Heel knap dat we na de 0-1 er verder in bleven geloven. We hebben ook echt voetbal gespeeld. Het idee was om 3-5-2 te spelen en dat werkte ook." De zege was volgens Hyballa mede te danken aan een stukje teambuilding. "Het team heeft ook alleen gesproken, zonder mij. We hebben plezier in de training gebracht. Dat was een beetje het psychologische idee. De energie was voor de wedstrijd echt te voelen."

11 maart, ADO-NEC (1-0): "Helemaal kut, helemaal Scheisse"

18 maart, NEC-FC Utrecht (0-3): "Geen spelers van Barça of Bayern"

In eigen huis verliest NEC kansloos van FC Utrecht. Hyballa reageerde bij FOX Sports gelaten. "Ik ben eigenlijk niet eens zo teleurgesteld. FC Utrecht was gewoon de betere ploeg. Ik kan nu mijn team gaan afkraken, maar daar komen we niet verder mee. We hebben een groep met heel jonge spelers waarvan sommigen zelfs nog in de A-jeugd zouden kunnen spelen. De ideeën waren goed, de uitvoering niet." Niet degraderen zou dit seizoen een hele prestatie zijn, erkende hij. "Maar dat wist ik al toen ik hier kwam. Het is bekend dat we geen geld hebben. En ik krijg nu eenmaal geen spelers van FC Barcelona en Bayern München aangeboden. Ik probeer er alles aan te doen. Het was gewoon niet goed genoeg. Bij ons moet alles kloppen."

5 april, FC Groningen-NEC (2-0): "Groep onder de arm pakken"

7 april, daags voor NEC-Ajax (1-5): "Maak mij af, niet de spelers"

In aanloop naar de thuiswedstrijd tegen Ajax wordt de onrust groter. "De fans mogen mij afmaken, maar niet de spelers. Het is een heel jonge groep en negatieve geluiden hebben echt een invloed daarop. Geloof mij maar dat iedereen er iedere dag alles voor doet en dat ze alle steun verdienen, zeker in deze tijden", zei de coach op de clubwebsite. "We kunnen en mogen ook niet moedeloos worden in deze periode. Ik zal ook altijd optimistisch blijven na afloop van wedstrijden, omdat ik geloof in die pedagogische stijl. Ik hou van deze jongens. Helemaal in deze tijd kan ik niet van ze weg klappen. We krijgen natuurlijk een aantal tikken te verwerken, maar dat maakt de groep ook weer sterker." De volgende tik volgt een dag later, het wordt 1-5.

10 april, Hyballa weigert 'klankbord': "Mijn kracht is duidelijk"

Het bestuur van NEC denkt te weten hoe de crisis kan worden opgelost: het stelt voor om een ervaren trainer, een klankbord, naast Hyballa te zetten. Dat ziet de Duitser niet zitten: "Ik heb aangegeven dat het niet mijn voorkeur heeft om een ervaren coach naast me te krijgen. Daarmee zijn ze akkoord gegaan. Alles wat je nu nog aan de staf zou veranderen, is paniekvoetbal", stelde hij bij FOX. "Zolang ik hier zit, denk ik mee, en ik denk dat het ons niet helpt als we de staf veranderen. Mijn kracht is duidelijk zijn en dat ben ik nu ook geweest."

15 april, FC Twente-NEC (3-0): "Als kapitein moet je voorop gaan"

Het blijft aanmodderen bij NEC: in Enschede wordt kansloos met 3-0 verloren. "Ik ben niet bang", zei Hyballa na het laatste fluitsignaal bij Omroep Gelderland. "Als de club met mij verder wil, ga ik volle bak en is zondag de volgende werkdag. Maar als ze niet met mij verder gaan, hoor ik het wel. De woorden dramatisch gebruik ik niet. Ik leid als trainer 25 spelers op en tien man in de staf. En dan moet je als kapitein altijd voorop gaan."

22 april, NEC-Excelsior (0-1): "Ik moet bereid zijn te incasseren"

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen