Hoe het dossier 'bondscoach' een steeds grotere grap werd

26 april 2017, 13:18   Bijgewerkt: 26 april 2017, 15:09

Ooit waren we een toonaangevend voetballand en konden we trots zijn op de prestaties van de nationale ploeg en de Nederlandse clubs. Deze tijden zijn vervlogen. Waar de functie van keuzeheer van Oranje eerder nog een erebaan was die bekleed werd door absolute toppers, is het bondscoachschap de afgelopen jaren een hoofdpijndossier geworden bij de KNVB. Het gaat van kwaad tot erger en het dieptepunt is bereikt.

Toen het nog mooi was

Na een mooie voetbalzomer in 2014, met een bronzen medaille op het WK in Brazilië, werd Guus Hiddink op 1 augustus 2014 gepresenteerd als nieuwe bondscoach. 'Hollandse school, aangevuld met het instinct om te overleven', was het streven van de gelouterde oefenmeester. Zeer dubieus was dat op dit moment al met assistent-bondscoach Danny Blind was afgesproken dat hij na het tweede tijdperk-Hiddink doorgeschoven zou worden naar de functie van bondscoach.

Frustrerende chaos

Oranje reed achteruit op de door Van Gaal ingeslagen weg en sloeg vervolgens een totaal verkeerde afslag in. De sportieve ellende stapelde zich op en nadat plaatsing voor het EK ver uit het zicht geraakt was door slechte resultaten tegen Tsjechië, IJsland en Turkije, vertrok Hiddink op 29 juni definitief bij het dolende Nederlands elftal. Blind werd door Hiddinks exit eerder dan gepland de eindverantwoordelijke en dat ging helemaal mis. Het doel om alsnog het EK te bereiken werd bij lange niet niet behaald, door blamages tegen IJsland (0-1), Turkije (3-0) en Tsjechië (2-3).

De gang van zaken rond het vertrek van Dick Advocaat was misschien nog wel het ergst. Hans van Breukelen werd tot verbazing van velen aangesteld als technisch directeur, maar liet al snel een bedenkelijke indruk achter. Met Advocaat werd in mei 2016 een gewenste hulpkracht voor Blind aangesteld, maar na slechts drie interlands in drie maanden te hebben meegemaakt, verkaste Advocaat prompt naar Fenerbahçe. Omdat Van Breukelen en consorten hem een clausule in zijn contract gaven, kon de Hagenaar op elk moment vertrekken. Dat gebeurde dus, dankzij de Turkse miljoenen.

De technische staf bestond vanaf september zodoende uit Blind, Grim en keeperstrainer Frans Hoek. Het relatief onervaren trio kon Oranje niet uit het slop trekken en incasseerde tegen Frankrijk (0-1) en Bulgarije (2-0) peperdure nederlagen. De sof in Sofia kostte Blind de kop. De geplaagde bondscoach werd uit zijn lijden verlost, waardoor 'Grim Interim' zelfs als eindverantwoordelijke de coaching deed tijdens de met 1-2 verloren oefeninterland tegen Italië.

Hoofdrol Advocaat en Ten Cate in soap

Na het duel met Italië op 28 maart hoopte heel Nederland dat de KNVB snel puin zou ruimen en een nieuwe bondscoach zou aanstellen, maar het enige wat momenteel nog duidelijk is, is dat het nog steeds een zooitje is bij de technische tak van de voetbalbond. Statutair directeur Jean-Paul Decossaux, die opeens de verantwoordelijke was voor de hele gang van zaken rond het ontslag van Blind, liet een zeer warrige indruk achter na het ontslag van Blind en Van Breukelen wordt verguisd om zijn warrige en soms onbegrijpelijke manier van handelen. Daarbij moet nogmaals gezegd worden dat de zoektocht naar een nieuwe bondscoach gewoon zeer lastig is. Louis van Gaal, Ronald Koeman en Frank de Boer bleken op dit moment onhaalbaar en ook de bij Bayer Leverkusen ontslagen Roger Schmidt liet weten dat hij geen optie was.

Hans van Breukelen

Hans van Breukelen

- Ten Cate wilde na de gesprekken van het weekend graag bondscoach worden, iets wat ook gold voor Dick Advocaat;

- Van Breukelen belde Ten Cate maandagavond na overleg binnen de KNVB met de boodschap dat hij de nieuwe bondscoach zou worden;

- Ten Cate reageerde verheugd en polste Fred Rutten dinsdag voor een rol als assistent;

- Van Breukelen belde Ten Cate opeens weer, met de mededeling dat KNVB toch meer bedenktijd wilde;

- Ten Cate trok zijn conclusies en hield de eer aan zichzelf.

Door deze bizarre constellatie – is Van Breukelen teruggefloten door de KNVB, in het bijzonder door Decossaux? – lijkt Advocaat de nieuwe bondscoach te moeten worden. Overigens stelt het AD dat dit steeds al kandidaat nummer één was bij de bond. Het zou de zesde keer zijn dat de Hagenaar aan de slag gaat bij Oranje, maar de aanstelling van Advocaat zou vreemder dan ooit zijn, aangezien deze trainer de KNVB een half jaartje eerder nog plotseling in de steek liet voor een lucratief contract bij Fenerbahçe. En wat zou de niet bepaald loyale Advocaat ervan denken dat Ten Cate dus al een toezegging zou hebben gekregen van Van Breukelen? Wil de uit Turkije vertrekkende coach nu nog wel weer in zee met de KNVB?

De KNVB hoopt komend weekend een nieuwe bondscoach te kunnen presenteren, maar voordat het zover is levert het dossier 'bondscoach' dus vooral hoofdpijn op voor de bond en het Nederlandse voetbalpubliek.

Door: Koen Jans

[photo,105494,left,]

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen