Van Hanegem: "Blunder dat KNVB uitkomt bij Advocaat"

1 mei 2017, 07:54

Willem van Hanegem is er niet blij mee dat Dick Advocaat de nieuwe bondscoach van Oranje lijkt te worden. Advocaat was vorig jaar assistent van Danny Blind bij het Nederlands elftal, maar vertrok in de zomer plotseling naar Fenerbahçe. Dat zit Van Hanegem niet lekker.

"Door het gedoe rond de zoektocht naar een nieuwe bondscoach had ik vorige week toch al een rotweek. Dat de KNVB uiteindelijk weer bij Dick Advocaat terecht is gekomen, en dus niet bij Henk ten Cate, vind ik een grote blunder", meldt Van Hanegem in zijn column voor het Algemeen Dagblad. "Hoe kun je iemand terughalen die Oranje kort geleden nog in de steek heeft gelaten?"

Ten Cate haakte vorige week af voor de functie van bondscoach omdat hij niet voldoende draagvlak voelde binnen de KNVB. "Laat niemand zeggen dat ik een belang heb. Ja, ik golf weleens met Henk ten Cate en we hebben respect voor elkaar. Maar meer dan een goede kennis is hij niet", benadrukt Van Hanegem. "Anders was ik toch allang een keer met hem meegegaan naar een ver voetballand? Maar dat is nog nooit aan de orde geweest. De afgelopen weken werd ik op de hoogte gehouden door de KNVB en anderen. Soms kreeg ik informatie, soms werd mijn mening gevraagd en ik heb dus een keer gezegd - ook in deze krant - dat Ten Cate een goede zou zijn. Ik had ook echt het idee dat hij de nieuwe man zou worden, maar er is dus ergens iets gebeurd."

"Ik ken Hans van Breukelen goed, heb twee jaar met hem gevoetbald, maar heb het idee dat hij deze klus heeft onderschat. Misschien is Hans wel te goed van vertrouwen voor deze functie", zegt Van Hanegem over de technisch directeur van de KNVB. "In de voetballerij barst het van de huichelaars, die hun zin weten te krijgen. Dat zijn dus de mensen die het de vorige bondscoach Danny Blind moeilijk maakten. Dat zijn de mensen die dan weer hun ene vriendje naar voren willen schuiven en even later hun andere maat. Danny Blind had een sterke staf met Marco van Basten en Dick Advocaat. Voor de laatste had hij zich zelfs heel sterk gemaakt, want de KNVB zag het destijds niet in hem zitten."

"Maar wat gebeurde er? Van Basten liep weg voor een baantje bij de FIFA en Advocaat liet zich weglokken voor een paar duizendjes van Fenerbahçe. Diezelfde Advocaat wordt nu de nieuwe bondscoach. Waarom eigenlijk?", vraagt Van Hanegem zich hardop af. "Hij staat nu in de Turkse competitie derde met Fenerbahçe, terwijl dat toch aardige spelers heeft. En alleen zijn ervaring lijkt me ook niet een goede reden om hem te nemen. Wie het als jonge coach niet ziet, zal het als oudere trainer echt niet opeens wel zien, hoor. Al wordt-ie 120."

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen