Ajax kan finale al ruiken na nieuwe Europese prachtavond

3 mei 2017, 20:36   Bijgewerkt: 3 mei 2017, 20:59

Als fan van Ajax is het verstandig om 24 mei voorlopig vrij te houden in de agenda. Omdat de Amsterdammers in de halve finale van de Europa League een uitmuntende thuiswedstrijd tegen Olympique Lyon hebben neergezet, is de kans reëel dat ze zich plaatsen voor de eindstrijd in Solna. Lyon werd dankzij goals van de drie aanvallers van Ajax (Traoré maakte er zelfs twee) knap met 4-1 gevloerd.

Na poulewinst en het uitschakelen van Legia Warschau, FC Kopenhagen en Schalke 04 kreeg Ajax in haar eerste Europese halve finale sinds 1997 bezoek van Lyon. Ondanks het feit dat de Amsterdammers met de op één na jongste ploeg (gemiddeld 22 jaar, 137 dagen) in dit EL-seizoen speelde, was de eerste Nederlandse inbreng in een Europese halve finale sinds 2005 (PSV en AZ) indrukwekkend. Het begin was stroef, maar daarna was Ajax 'on fire'.

Deze kwam er gelukkig al snel. Terwijl Ajax nog niet echt wat had laten zien, viel na 25 minuten prompt de 1-0 uit een standaardsituatie. Een uitdraaiende vrije trap van Hakim Ziyech vanaf de rechterkant werd lichtjes getoucheerd door Bertrand Traoré, waardoor de bal achter Lyon-goalie Anthony Lopes verdween. Toen was Ajax opeens helemaal los. Met vlot combinatievoetbal en hoge pressie gingen de Amsterdammers meteen op zoek na de 2-0. Deze viel vlak na de openingsgoal. Traoré was ditmaal de aangever: hij won een luchtduel en stuurde Kasper Dolberg daarmee diep. De ijskoele Deen bleef ongelofelijk rustig en drukte af met de buitenkant van zijn wreef.

Lyon wist niet wat het zich overkwam in de ArenA, maar kroop na een uurtje spelen wel weer wat uit haar schulp. Nadat Andre Onana redding hadden gebracht bij een goede kans voor Nabil Fekir, vonden de Zuid-Fransen de aansluiting. Een voorzet van Christophe Jallet werd weggeknikt door Lasse Schöne, maar vanuit de rebound schoot Mathieu Valbuena fraai binnen: 3-1. Voor de treffer van Lyon waren Dolberg en Traoré nog dicht bij de 4-0 geweest.

Lyon was aangeschoten wild en Ajax wilde het feest nog groter maken. Het kreeg hier via Younes, Ziyech en de ingevallen Donny van de Beek uitstekende kansen voor, maar het bleef bij 4-1. Ondanks dat het nog niet helemaal gespeeld is voor de return in Frankrijk, zong de Amsterdamse aanhang in de slotfase van het heerlijke thuisduel alvast 'wij gaan naar Zweden toe'. Als Ajax geleerd heeft van het tweeluik met Schalke 04, gaat dat volgende week donderdag lukken.

[photo,106228,left,]

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen