Officieel: Advocaat bondscoach Oranje, Gullit assistent

9 mei 2017, 10:55   Bijgewerkt: 9 mei 2017, 12:31

Het is officieel: Dick Advocaat is de nieuwe bondscoach van Oranje, waarbij Ruud Gullit zijn assistent wordt. Dat heeft de KNVB dinsdag bekendgemaakt op een persconferentie in Zeist. Advocaat en Gullit blijven tot en met het WK 2018 in Rusland, als daarvoor tenminste kwalificatie wordt afgedwongen, actief bij het Nederlands elftal.

Wanneer Advocaat en Gullit beginnen bij de KNVB is nog niet precies duidelijk. Als Advocaat met zijn huidige werkgever Fenerbahçe strandt in de Turkse beker, dan zullen Gullit en hij aansluiten bij Oranje. Volgende week woensdag speelt Fenerbahçe thuis tegen Istanbul Basaksehir de return in de halve finale. De eerste ontmoeting tussen beide teams eindigde vorige maand in 2-2.

Als Fenerbahçe de eindstrijd haalt, dan begint Advocaat sowieso pas na 31 mei bij Oranje. Dat is de dag van de bekerfinale. Mogelijk wordt het nog later, omdat Fenerbahçe de Turkse competitie afsluit op zondag 4 juni. "Het zal afhankelijk zijn van of hij het laatste duel op de bank moet zitten op 4 juni. Het is ongelukkig, maar het is zoals het is", aldus Hans van Breukelen, technisch directeur van de KNVB, dinsdag op de persconferentie in Zeist.

Nederland speelt op 31 mei en 4 juni oefenwedstrijden tegen respectievelijk Marokko en Ivoorkust, op 9 juni is het WK-kwalificatieduel met Luxemburg. Tot Advocaat en Gullit kunnen beginnen, neemt Fred Grim de honneurs waar bij het Nederlands elftal. Na de komst van Advocaat en Gullit blijft Grim aan als assistent.

Halverwege de kwalificatiecyclus voor het WK 2018 in Rusland staat Nederland op de vierde plaats in de poule. Het heeft zes punten achterstand op koploper Frankrijk, het gat naar nummer twee Zweden bedraagt drie punten. De negen groepswinnaars plaatsen zich rechtstreeks voor de eindronde, de acht beste nummers twee krijgen in de play-offs een herkansing.

Voor Advocaat wordt het zijn derde periode als keuzeheer van Oranje. Eerder had de Hagenaar tussen 1992 en 1994 en tussen 2002 en 2004 het Nederlands elftal onder zijn hoede. Gullit leek vorig jaar al de assistent van de eerder dit voorjaar ontslagen Danny Blind te worden, maar hij haakte af omdat hij niet te spreken was over de manier van handelen van Van Breukelen.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen